Rohelise ülikooli head tavad

Sündmuste korraldamine

Ülikooli tegevusse kuulub mitmete konverentside, seminaride ja muude sündmuste korraldamine. Nendega kaasneb ka ressursside tarbimine ning keskkonnamõju. Allpool on toodud mõned näpunäited, mida lähtuvalt Eesti Maaülikooli rohelisest mõtteviisist võiks võimalusel arvesse võtta. See, kui paljusid näpunäiteid arvesse võetakse ja rakendatakse, jääb sõltuvalt võimalusest ja teotahtest korraldajate enda otsustada.

Arvestada tuleb ka seda, et omavahel jääks tasakaalu sündmuse kvaliteet ja keskkonnasõbralikkus.

 

Materjalid

  • Väldi üleliigse paberi kasutamist. Infomaterjalid tee kättesaadavaks elektroonilisel teel, prindi kahepoolselt, kasuta taaskasutatud paberit (nt kontoripaber Cyclus Office). Ka sündmuse tagasisidet saab osalejatelt küsida elektroonilise küsitlusvormi kaudu.
  • Trükised saab teha taaskasutatud paberil ja keskkonnasõbralike värvidega. Eesti Maaülikool tellib suure osa oma trükistest firmast Ecoprint, mis omab mitmeid keskkonnamärgiseid.
  • Osalejatele pakutavad meened ei pea olema kotis ning kriitiliselt tuleks üle vaadata ka üldiselt meenete kogus ja vajalikkus. Eelista võimalikult lähedal toodetud, taaskasutatud või biolagunevast materjalidest meeneid (näiteks pastakad või kodumaine taimetee).
  • Plastikust nimesiltide kasutamise korral palu osalejatel need tagastada, et saaksid neid taaskasutada. Selleks sobib tavaliselt vastava sildiga kast ruumi ukse kõrval.
  • Kaunistamisel kasutada eestimaiseid lilli, põõsaid, puid, juurikaid.

Miks see hea on: nii materjalide väiksem kasutus kui taaskasutatud ning biolagunevad materjalid vähendavad lõpuks prügilasse sattuvate jäätmete hulka. Väiksem paberikasutus säästab puid, mis teatavasti on olulised hapnikutootjad. Mida lähemal on materjalid toodetud, seda väiksem on olnud nende transpordil tekkinud emissioonid. Materjalide mitmekordne kasutamine soodustab vähem tootmist, mis on uute toorainete ja energia kokkuhoid.

 

Kohvi- ja toidupausid

  • Eelista kohalikku ja/või mahedat päritolu toitu ja jooke, Eestis valmistatud küpsiseid/snäkke, hooajalisi kodumaiseid puu- ja juurvilju. Poodides on saadaval laias valikus kuivatatud eestimaiseid marju.
  • Kohvi (ka tee, kakao, suhkur) puhul eelista Õiglase Kaubanduse tooteid. Rohkem infot Õiglase Kaubanduse kohta siit.
  • Pakitee asemel tee termosesse kodumaine taimetee.
  • Pakisuhkru asemel eelista lahtist suhkrut, võimalusel Õiglase Kaubanduse tooteid. Samuti võib pakkuda eestimaist mett.
  • Pakendatud kohvikoore asemel kasuta suuremates pakendites piima või kohvikoort ja vala see kannu.
  • Pudelivee asemel võib pakkuda kraanivett kannus, kuhu on lisatud nt kurgiviil vms. Eestis on kraanivee kvaliteet praktiliselt sama, mis pudeliveel. Rohkem infot pudelivee ja kraanivee erinevuste kohta siit.
  • Plasttopside ja –nõude asemel kasuta pestavaid keraamilisi või biolagunevaid nõusid. Kui ühekordsete nõudeta kuidagi hakkama ei saa, väldi vahtplastist nõusid, mille keskkonnamõju on kõige suurem.
  • Et ei peaks kahvlit/nuga kasutama (eriti ühekordseid), serveeri suupisteid, mida saab võtta näpuga (nt salatikorvid).
  • Vali tooteid, mis on vähepakendatud. Võimalusel eelista taaskasutatavaid või biolagunevaid pakendeid.
  • Ära viska ära toidu ülejääke, mis on veel söögikõlblikud. Mitmel pool on tavaliseks praktikaks järgi jäänud toidu kaasapakkimine oma töötajatele.
  • Toitlustust tellides küsi, mida ja kuidas nad pakuvad, mida tehakse toidu ülejääkidega. Kui tellija ei esita omapoolseid tingimusi, ei muutu midagi. Klient on ikkagi kuningas!

Miks see hea on: kohaliku toidu transport on väiksema energiamahu ja emissiooniga, mahetoodete puhul on vähem kasutatud keskkonda reostavaid kemikaale, Õiglase Kaubanduse tooted tagavad paremad elutingimused Kolmandast Maailmast pärit tooraine kasvatajatele. Kohalikku toitu eelistades toetad eesti talunikku. Mida vähem on toit pakendatud, seda vähem tekib ka jäätmeid, mis prügilatesse ladestatakse.

 

Asukoht

Kui korraldad sündmust väljaspool Eesti Maaülikooli hooneid, püüa arvesse võtta järgmisi aspekte:

  • Asukoht võiks olla võimalikult kergesti ligipääsetav ühistranspordiga ja/või jalgsi. Vajadusel organiseeri transport bussiga, et osalejad peaksid võimalikult vähe kasutama oma transporti.
  • Uuri kas majutusettevõte tegeleb energia ja veesäästuga, sorteerib jäätmeid jne. Eestis on ka 22 majutusettevõtet, millel on Rohelise Võtme kvaliteedimärgis, mis tõendab, et ettevõtte täidab teatud keskkonnaga seotud kriteeriume. Rohkem infot Rohelise Võtme kohta siit.

Miks see hea on: vähendades osalejate autotransporti, paiskub õhku vähem heitgaase ning kulutatakse vähem fossiilkütuseid. Väiksem energia- ja veekasutus avaldavad samuti ümbritsevale keskkonnale vähem negatiivset survet.

 

OLULINE: Rakendades erinevaid näpunäiteid, eksponeeri ning selgita neid osalejatele. Nii tõuseb ka nende keskkonnateadlikkus ning teatud aspekte, mis muidu võivad tunduda ebamugavad, võetakse paremini vastu. Head näidet Euroopa Komisjoni rohelistelt nädalalt Brüsselis saab näha siit.

Selgituste juurde on alati hea lisada EMÜ rohelise ülikooli logo, mille saab .jpg formaadis alla laadida siit:

eesti keeles

inglise keeles