Uudised

Maaülikooli ja Prantsusmaa teadlased sõlmivad koostööleppe

Teisipäeval, 13. jaanuaril kirjutavad Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen ja Prantsusmaa Riikliku Põllumajandusuuringute Instituudi (INRA) keskkonna- ja biotehnoloogia laboratooriumi direktor Jean-Philippe Steyer alla koostöölepingule. Allkirjastamisel osaleb ka Prantsuse Suursaatkonna kultuuri- ja koostöönõunik Denis Duclos.

Lepingu eesmärk on parema teabevahetuse kaudu tõhustada kahe teadusasutuse suhteid ning arendada koostööd Euroopa Liidu tasandil. Lepe käsitleb maaülikooli ja Prantsuse teadlaste ühist teadus- ja arendustegevust anaeroobse kääritamise valdkonnas.

„Eesti peab arendama anaeroobse kääritamise ja sellega seotud valdkondade oskusteavet seoses keskkonnatehnoloogia ja taastuvenergeetika laialdase arenguga,“ märkis  Eesti Maaülikooli taastuvenergia keskuse juhataja Argo Normak. „Meie eriline huvi koostöös INRA-ga on just bioenergeetika ja biogaasi teemade vastu, sest sellel valdkonnal on suur potentsiaal fossiilkütustest sõltumatu energiavarustuse arendamisel. Prantsusmaa Riikliku Põllumajandusuuringute Instituudi keskkonna- ja biotehnoloogia labori teadlased on aga just neis valdkondades maailmatasemel eksperdid.“

Koostööle andis tõuke Jean-Philippe Steyeri ja maaülikooli teadlaste kohtumine mullu  mais, kui Prantsuse teadlane maaülikooli kutsel pidas siin loenguid. Arutelud viisid biogaasi tootmise tehnoloogia ja juhtimise projekti käivitamiseni Eestis. Septembris  külastasid maaülikooli teadlased Prantsuse kolleege eesmärgiga saada rohkem teavet biogaasi pilootseadmete paigaldamise tehnoloogia, juhtimis- ja automaatikasüsteemi ning koolitusvõimaluste kohta.

Lepingu sõlmimine toimub Metsamajas (Kreutzwaldi 5) ruumis 2A1 algusega kell 11.00.

Täpsem info: Argo Normak, Eesti Maaülikooli taastuvenergia keskuse juhataja, tel 731 3268, 5340 2300.

 

12.01.2009