Uudised

In Memoriam Professor Henri-Charles Dubourguier

Eesti Maaülikooli on tabanud suur kaotus. Ootamatult lahkus väljapaistev teadlane, maaülikooli audoktor, bio- ja keskkonnakeemia labori juhataja prof. Henri-Charles Dubourguier.

Professor Henri-Charles Dubourguier

6.02.1948 - 11.03. 2010


Henri-Charles Dubourguier sündis 1948. a Prantsusmaal. 1972. a kaitses ta teaduskraadi biokeemia alal. Aastatel 1975-1976 õppis H.-C. Dubourguier Pasteur’i instituudis mikrobioloogiat ja immunoloogiat, kaitstes 1977. a doktoriväitekirja teemal "Importance of E.coli enterotoxins in neonatal calf diarrhoea” Clermont-Ferrand’i ülikoolis. Oma teadlaskarjääri alustas ta INRA-Clermont-Ferrand’is veterinaaruuringute alal.

Prof Dubourguier oli ajavahemikus 1981-1988 Lille’is Prantsuse Riikliku Agronoomia Uurimisiinstituudi (INRA) teadusdirektor  ja Lille’i Ülikooli mikrobioloogia professor. Ajavahemikus 1993−2008  töötas  ta Lille' i Kõrgemas Põllumajandusinstituudis (ISAs - Institut Supérieur d’Agriculture)  keskkonnateaduste professorina. 2004. aastal omistati talle Eesti Maaülikooli  Doctor Honoris Causa tiitel. Alates 2006. aastast töötas professorina Eesti Maaülikoolis. 2007 avati EMÜ-s biogaasilaboratoorium, mille teaduslik juhendaja oli prof Dubourguier.

 Prof Dubourguier töötas külalisõppejõuna mitmes välisülikoolis Hispaanias, Brasiilias, Taanis, Uruguays, USAs, Hiinas ja Eestis. Prof Dubourguier oli Prantsuse Mikrobioloogiaühingu, Ameerika Mikrobioloogiaühingu, New Yorgi Teaduste Akadeemia ja Rahvusvahelise Metanogeenide Taksonoomia komitee liige. Ajavahemikus 1996-1997 kuulus ta Prantsuse Teaduste Akadeemia reostatud muldade töögruppi.

Prof Dubourguier’ juhendamisel on kaitstud 17 doktori- ja 20  magistriväitekirja. Talle kuulus neli loomavaktsiini patenti aastatest 1979–1984. Prof Dubourguier avaldas rahvusvahelistes teadusajakirjades üle 80 artikli. Alates 2007. aastast oli prof Dubourguier  põhijuhendajaks 4 EMÜ doktorandile. Prof Dubourguier  tõstis  oma igapäevategevusega  oluliselt EMÜ nähtavust ning kompetentsi mitmetes EMÜ-le olulistes valdkondades (keskkonnakaitse, taastuv energeetika, säästev areng, õppetöö rahvusvahelistamine jne).  Prof. Dubourguieri eestvedamisel ja osalusel toimusid EMÜ-s  paljud rahvusvahelised seminarid, koostöö- ja rakendusprojektid.

Vaieldamatult oli  Henri-Charles Dubourguier Prantsusmaa teaduse, kultuuri, kulinaaria, galantsuse Suursaadik Eesti Maaülikoolis ja Eestis laiemalt.  Ta  oskas näha ja hinnata Eestimaa väärtusi, mille suhtes tavaeestlase  retseptor on tuhmunud.

Jääme leinama suurepärast sõpra, kolleegi ja õpetlast,  kelleta on raske edasi minna. Vaatame tänutundes tagasi kõigele väärtuslikule, mida Henri-Charles Dubourguier nii palju suutis meile õpetada ja anda.

Hüvastijätt professor Henri-Charles Dubourguier´ga toimub teisipäeval, 16. märtsil  kell 15.30  Tallinna krematooriumis, Pärnamäe tee 36.

Keskkonnakaitse osakond

Põllumajandus- ja keskkonnainstituut

Eesti Maaülikool