Uudised

Maaülikooli teadlased määrasid Tartu Ülikooli professori genoomi järjestuse

Eesti Maaülikooli ja Tartu Ülikooli koostööprojekti käigus määrasid maaülikooli teadlased Tartu Ülikooli professori Sulev Kõksi genoomi nukleotiidide ehk DNA üksiklülide järjestuse. Professor Kõks on teadaolevalt esimene eestlane, kelle genoomi nukleotiidne järjestus on määratud.

Professor Kõksi genoom määrati koostööprojekti raames maaülikooli soetatud uue põlvkonna genoomianalüsaatori häälestamise ning kontrollimise käigus. Uus seade teeb Eesti teadlastele kättesaadavaks kõige kaasaegsema molekulaarbioloogilise tehnoloogia.

Koostööprojekti maaülikooli poolse koordinaatori, veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi teadusdirektori Ülle Jaakma sõnul on tänu uuele aparatuurile võimalik järjestada kahekordse kromosoomikomplektiga genoom umbes nädalaga. Edaspidi kasutatakse maaülikooli uut seadet eeskätt loomade, sealhulgas kloonitud ja transgeensete loomade DNA ja RNA uuringuteks.

Tartu Ülikooli ja Eesti Maaülikooli koostööprojekti eesmärgiks on juurutada transgeense kloonimise tehnoloogia labori- ja farmiloomadel.  Vastav leping sõlmiti poolteist aastat tagasi. Tartu Ülikooli poolelt on partneriteks arstiteaduskonna füsioloogia instituut ja loodus- ja tehnoloogiateaduskonna transgeense tehnoloogia tuumiklabor.  Mahukate teadusarvutuste tegemisel oli abiks Tartu Ülikooli teadusarvutuste keskus.

Täpsem info:

Ülle Jaakma, Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi teadusdirektor, tel 731 3466, ylle.jaakma@emu.ee

Sulev Kõks, TÜ arstiteaduskonna professor, TÜ arstiteaduskonna teadusprodekaan, tel 737 4335, sulev.koks@ut.ee


Autor: Sirje Pärismaa

Allikas: Ülle Jaakma