Uudised

TalveAkadeemia 2011 uurib, miks on elurikkus meile vajalik

Vähem kui kuu aja pärast, 4.-6. märtsil, toimub Pühajärve puhkekeskuses üheksas üliõpilaste teaduskonverents TalveAkadeemia, mis tänavu võtab luubi alla bioloogilise mitmekesisuse ehk elurikkuse teema. Konverentsile kandideerimine toimub 14.-18. veebruar. 

"TalveAkadeemia tänavuse konverentsi teema valikut mõjutas, et 2010 oli rahvusvaheline bioloogilise mitmekesisuse aasta. Elurikkuse kaitse on äärimiselt oluline ja nagu me avastasime, ka väga põnev teema, mis on seotud pea kõigi eluvaldkondadega. TalveAkadeemia konverentsil vaatamegi bioloogilise mitmekesisuse kaitset läbi majanduse-, kultuuri-, tehnoloogia- ja sotsiaalteemade. Tahame, et elurikkus tekitaks huvi ka otseselt mitte loodusteadusi õppivates tudengites,“ kommenteerib TalveAkadeemia 2011 sisujuht Maris Plado.

TalveAkadeemia 2010 konverentsil „Elurikkus- elus rikkus“ astuvad üles Eesti ja välismaa teadlased, kes arutlevad elurikkuse olemuse ja vajalikkuse üle. TTÜ vanemteadur Olle Hints kõneleb elurikkuse ajaloost, Maailma Looduskaitse Liidu (IUCN) projekti assistent Russell Galt räägib biloogilise mitmekesisuse ja inimese kokkupuutepunktidest. Elust noorteadlasena ja mulla elustiku mitmekesisusest tuleb rääkima Annely Kuu. Tallinna Ülikooli teadur Ülle Sillasoo täiendab osalejate teadmisi sellest, kuidas elurikkus on inspireerinud kunstnikke. Kuidas aga tehnoloogia areng on seotud bioloogilise mitmekesisusega? Tänu teadusajakirjanik Tiit Kändlerile saab ka sellele küsimusele vastuse.

„Inimese heaolu- ja püsimajäämine- siin planeedil sõltub suurest hulgast teistest liikidest, kes tagavad meile hapnikurikka õhu, puhta vee, mitmekesise toidulaua, materjalid, ravimid, kaitse erosiooni ja üleujutuste eest jne“, kommenteerib konverentsi avaesineja Tallinna Tehnikaülikooli vanemteadur Olle Hints elurikkuse teemalähedust inimese heaoluga.

TalveAkadeemia üheks eesmärgiks on edendada eesti keelest teadust ja säästva arengu kontseptsiooni lõimumist erinevate eluvaldkondadega. Esimesel päeval tulevad ettekandmisele sügisel toimunud tudengite teadusartiklite konkursi parimad tööd, mille läbi saavad tudengid tutvustada oma uurimustegevust. Teisel päeval toimuvate grupitööde kaudu on võimalik mõista elurikkuse seost nii majanduse, tervise, põllumajanduse ja kultuuriga.

Konverentsile kandideerimine toimub ajavahemikul 14.-18.veebruar motivatsioonikirja alusel, tagamaks kõigile võrdne võimalus sellest osa saada. Sooviavaldajatelt ei eeldata eelnevaid teadmisi elurikkuse kohta, vaid huvi ja tahtmist rohkem teemast teada saada.

TalveAkadeemia konverents on toimunud alates 2003. aastast koostöös Eesti Maaülikooli, Tartu Ülikooli, Tallinna Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli tudengitega. TalveAkadeemiat toetavad Keskkonnainvesteeringute Keskus, Haridus- ja Teadusministeerium, Hasartmängumaksu Nõukogu, Edelaraudtee.

Infot programmi ja kandideerimise kohta leiab TalveAkadeemia kodulehelt www.talveakadeemia.ee

 

Lisainformatsioon:

Evelin Aavik
TalveAkadeemia 2011 projektijuht
evelin@talveakadeemia.ee
+372 51 186 143

Maris Plado
TalveAkadeemia 2011 sisujuht
pladomaris@hotmail.com
+372 55 544 287