Uudised

Eesti Maaülikool õpetab rahvusvahelisel kursusel loomade heaolu hindama

Sel nädalal, 5.-9. märtsil kogunevad mitmed tudengid Baltikumist, Soomest ja Ungarist Eesti Maaülikooli, et osaleda loomade heaolu hindamise rahvusvahelisel kursusel.

„Loomade heaolu on väga oluline temaatika ka Eestis,“ kommenteeris kursuse korraldaja ja Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi dotsent David Arney. „Väga lihtne ja ilmekas näide on Elistvere loomapark, kus märkasin, et tuhkrute ja jäneste puurid on üksteisele väga lähedal – jänesed elavad terve elu hirmus ja tuhkrud suures jahisoovis.“ Tallinna loomaaias on tema sõnul jällegi ebakõla selles, et kitsedele ehitatakse puuridesse künkaid, mida neil tegelikult vaja ei ole, kuigi kaslased on jätkuvalt väga tillukestel pindadel.

Mitmetes riikides on veterinaarmeditsiini tudengitel võimalik küll loomade heaolu õppida, kuid spetsialiste on Arney sõnul vähe ja seega on õpetamise tase madal. Antud kursuse raames õpitakse hindama, kuivõrd on erinevates loomadega tegelevates asutustes heaolule tähelepanu pööratud. Temaatikat vaadeldakse erinevatest vaatepunktidest, näiteks loomakasvatuste, transpordi, loomaaedade, tsirkuste ja religiooni kontekstis.

Kursusel osaleb 17 tudengit – Lätist ja Leedust on kohale tulnud kümme, Soomest kaks ja Ungarist üks osaleja. Kursuse käigus minnakse ka õppekäigule Elistvere loomaparki, kus osalejad saavad ülesandeks hinnata ja analüüsida kohalike loomade elamistingimusi.

Projekti rahastab BOVA ülikoolide võrgustik.