Uudised

Eesti Maaülikooli doktorant sai haruldase loomade heaolu stipendiumi

Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi doktorant Kristi Kernerist sai eelmisel nädalal esimene inimene väljaspool Ühendkuningriiki, kelle loomade heaolu teemalist projekti autasustas Humane Slaughter Association prestiižse Dorothy Sidley nimelise stipendiumiga. 

Kristi kirjutatud projekt, mis ühingu stipendiumi pälvis, hõlmab endas mitmete Inglismaa farmide ja tapamajade külastamist, et uurida sealset loomade heaolu pidamisel, hoidmist tapamaja loomalaudas ning  tapmistehnoloogiat. Projekti tulemuste võrdlusel võib muuhulgas teha järelduse ka selle osas, milline on olukord Eestis ning kuidas oleks võimalik parandada siinset loomade heaolu. „Projekti oli hea kirjutada, kuna uurisin magistritöös uimastamismeetodite mõju sealiha kvaliteedile, doktoritöös keskendun aga sigade heaolu ja tapaeelse käitlemise seosele,“ selgitas Kerner.

Üldiselt pööratakse Eestis loomade heaolule Kerneri hinnangul aina rohkem tähelepanu. Eesti Maaülikooli teadlased on keskendunud veiste pidamistingimuste uurimisele, kuid ka sigade temaatika on oluliseks tõusmas. Samas pole autori sõnul just väga põhjalikku võrdlusmomenti Euroopaga, selle loomisele Kerneri projekt keskendubki.

Humane Slaughter Association annab Dorothy Sidley stipendiumi korra aastas tudengitele või internidele, kes kirjutasid parima projekti parandamaks põllumajandusloomade tapaeelset heaolu. Kerneri projekti aitas koostada Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi looma heaolu dotsent David Arney.