Uudised

Eesti tutvustab konverentsil oma edulugu vabapidamisega lautade arendamisel

2.-4. maini toimub Tartus Dorpati konverentsikeskuses rahvusvaheline konverents „Piimakarjakasvatus kaasaegsetes vabapidamisega lautades – kogemused ja perspektiiv“, mille eesmärgiks on tutvustada Eesti edulugu külmade vabapidamisega lautade arendamisel.

„Eesti on Baltikumi ja Skandinaaviamaadega võrreldes unikaalne, sest mujal pole nii palju suuri modernseid vabapidamisega lautasid kui siin,“ ütles konverentsi korralduskomitee esimees Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi teadur Allan Kaasik. „Konverentsil soovimegi kuulata rahvusvaheliste erialaspetsialistide arvamusi, teemade valdkondki on meil äärmiselt lai – alates lautade projekteerimisest ja ehitamisest kuni heaolu ja loomade täppispidamiseni.“ Näiteks räägib konverentsil loomade heaolust professor Clive Phillips (Austraalia, Queenslandi ülikool), toitmisstrateegiatest Martin Riis Weisbjerg (Taani, Aarhusi ülikool) ning tõuaretuse väljavaadetest Jarmo Juga (Soome, Helsingi ülikool).

„Konverentsi tulemusel võiks meie naaberriigid Eestilt üle võtta tehnoloogilised lahendused ning aretus- ja jõudluskontrollimeetmed,“ lisas Kaasik.

Konverentsi sihtgrupiks on teadlased, tootjad, konsulendid ja valdkonna ettevõtted.

Huvi loomuliku ventilatsiooniga lautade vastu on viimasel ajal suurenenud, sest need nõuavad väiksemaid investeeringuid ning nende ehitus- ja hoolduskulud on madalamad. Eestis on üle saja suure soojustamata moodsa vabapidamisel lauda, kus lüpsilehmade hulk on vahemikus 300-2000 isendit. Lüpsilehmade arv Eestis on1990ndate algusest vähenenud peaaegu 60%, kuid keskmine piimatoodang lehma kohta on tõusnud üle 50%. See on tingitud tõhusamast söötmisest, aretustööst ja tootmistehnikast. Balti- ja Põhjamaadel on seejuures palju sarnasusi, näiteks kliimatingimused, kuid piimatootmises on suuri erinevusi – Eestis on oluliselt rohkem suuri piimafarme kui naaberriikides.

Konverents toimub Põhjamaade Põllumajandusteadlaste Assotsiatsiooni eestvedamisel (www.njf.nu).

Täpsem info konverentsi kohta: http://www.njf.nu/site/seminarRedirect.asp?intSeminarID=439&p=1004