Uudised

Taimede lummuse päeva konkursitööd ootavad hääletajaid

 

18. mail toimuva esimese rahvusvahelise Taimede lummuse päeva tähistamiseks korraldati Eestis videoklippide ja plakatite konkurss, kus igaüks saab hääletada enda lemmiku poolt.

 

„Plakatikonkursile ootasime pilkuköitvaid õpetliku sisuga töid, mis tutvustavad taimi, nende olulisust ja taimedega seotud teadust,“ kommenteeris laekunud töid teaduse tippkeskuse ENVIRON tegevjuht Tiia Kurvits. „Töid saabus nii teadlastelt kui ka agaratelt koolilastelt.“ Laekunud tööde hulgas jäi tema sõnul kumama mõte, et taim on elusolend, kes hingab nagu meiegi, haigestub vahel, tunneb stressi, ja reageerib sellele. „Teadlased on õppinud taimede reaktsioone tundma ja püüavad hinnata taimede ja keskkonna vastastikmõju,“ lisas Kurvits.

Enda lemmiku poolt saab hääletada internetis aadressil: http://environ.emu.ee/taimede-lummuse-paev/konkurss/. Publiku e-hääletus lõpeb 17. mail ja jätkub 18. mail Tartus Raekoja platsil. Samas antakse kätte žürii ja publiku auhinnad.

18. mail toimuv esimene rahvusvaheline Taimede lummuse päev on Euroopa Liidu Taimeteaduste Organisatsiooni (European Plant Science Organisation – EPSO) algatus, millega soovitakse kõigile meelde tuletada, et ilma taimedeta ei oleks elu planeedil Maa võimalik.

Tartus toimuvad Taimede lummuse päeva sündmused raekoja platsil, Tallinnas avatakse Viru keskuse II korrusel päevale pühendatud näitus. Tartus raekoja platsil on sel päeval võimalik näha rohkelt kauneid ja huvitavaid taimi. Purskkaevu ümber avatakse taimi ja taimeteadust tutvustavate plakatite ja fotode näitus, suurel ekraanil näeb videoprogrammi ja konkursivideoid. Samuti toimuvad õpitoad ja taimevahetuslaat, Eesti Maaülikooli Polli Aiandusuuringute Keskus müüb omavalmistatud mahlu ja uue tehnoloogiaga valmistatud taimseid maiustusi. Külalisi ootab maaülikooli Mahekeskus. Taimedega tegeletakse sel päeval mujalgi, näiteks Karlova Seltsi taimepäeval ja Palupõhja kooliaias.

Taimede lummuse päeva korraldavad Eesti Maaülikool ja teaduse tippkeskus ENVIRON koostöös Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli teadusrühmadega ning Tartu Ülikooli bioloogilise mitmekesisuse teaduse tippkeskusega.