Uudised

Maaülikooli roheline filmiõhtu keskendub õiglasele kaubandusele

Täna, 8. mail kell 18 toimub Eesti Maaülikooli peahoone aulas roheline filmiõhtu, kus on võimalik vaadata õiglase kaubanduse teemalist filmi „Must kuld“. Filmi tuleb kommenteerima ning vaatajate küsimustele vastama õiglase kaubanduse aktivist Jaanus Välja.

 

Rohelise ülikooli spetsialisti Kadri Kalle sõnul on filmiõhtute rolliks ühiskonnas keskkonnateadliku mõtteviisi edendamine: „Rohelised filmiõhtud on üks viise, tutvustades globaalseid säästva arengu teemasid nii oma ülikooliperele kui laiemale üldsusele ning tekitades diskussiooni.“

"Paljud inimesed on mõistnud, et vastutustundetu tarbimine ja seda toitev majandusmudel jätab põllumajandustootjad ja -töötajad arengumaades olukorda, kus nad ei suuda endale lubada eluks vajalikku. Vaatamata sellele, et nad teevad igapäevaselt tööd kasvatades või tootes meie tarbeks toitu või tarbe-esemeid, ei saa nad sellest piisavalt tulu oma inimväärseks eluks ja oma kogukondade kestvaks arendamiseks," selgitas olukorda õiglase kaubanduse aktivist Jaanus Välja. "Neile, kes hoolivad arengumaade tootjate käekäigust, pakub õiglane kaubandus võimalust teha vastutustundlikke ja eetilisi valikuid."

„Must kuld“ räägib kohvitööstusest ning näitab, miks vaatamata sellele, et kohv on nafta järel maailma väärtuslikemaid kaubaartikleid, jõuab kohvikasvatajani lõpptarbija makstud hinnast vaid tühine osa. Kõige selgemini on see paradoks hoomatav kohvi sünnimaal Etioopias. Tadesse Meskela on ettevõtja, kes püüab päästa 74 000 kohalikku kohvikasvatajat laostumisest. Kuigi nende saak kuulub maailma parimate sekka, on Tadessel maailmas ringi käies väga raske leida kvaliteetsetele kohviubadele ostjat, kes maksaks nende eest ka väärilise hinna. Otsingute käigus avaldub rahvusvaheliste kohvigigantide hirmuäratav mõju kogu maailmaturule ning ilmneb, kuivõrd raske on tootjatel jõuda otse lõpptarbijani ja pääseda seejuures mööda arvukatest ahnetest vahendajatest. Õiglane kohvikaubandus võiks tegelikult olla esimeseks tõukeks, mis päästaks mitmed kohvikasvatusmaad vaesusest ning annaks Etioopia-sugusele arengumaale võimaluse omal jõul areneda.

Film „Must kuld“ („Black Gold“, USA 2006, autorid Marc ja Nick Francis) on inglise keeles, eestikeelsete subtiitritega. Filmiõhtu on kõigile huvilistele tasuta.

Õiglase kaubanduse ajalugu ulatub kuuekümne aasta taha. Eestis alustas õiglase kaubanduse tutvustamist 2002. aastal loodud kodanikeühenduste võrgustik Arengukoostöö Ümarlaud. Praegu on protsessi eestvedajaks Eesti Roheline Liikumine, mis teeb aktiivset teavitustööd säästlike eluviiside, sh tarbimise kohta.

Roheline ülikool on 2008. aastal loodud kõiki Eesti Maaülikooli töötajaid ja üliõpilasi haarav algatus, mille raames korraldatakse erinevaid keskkonnasäästlikkusele suunatud ettevõtmisi nagu rohelised filmiõhtud, jalgrattapäevad jms. Täpsemalt: http://www.emu.ee/ylikoolist/roheline-ylikool