Uudised

Selgusid parimad taimeteaduse plakatid ja videod

Žürii, kuhu kuulusid teadlased, teaduse populariseerijad ja meediaekspert, valis välja Taimede lummuse päeva videote ja plakatite konkursi „Lummavad taimed“ parimad. Taimeteaduse plakatitest olid parimad „Lehed udus“ (koostajaks tippkeskuse ENVIRON Tartu Ülikooli ökofüsioloogia teadusrühm) ning „Olen taim - olen elus“ (autoriteks sama tippkeskuse taimesignaalide teadusrühma liikmed Tartu Ülikoolist). Nii žürii kui ka publiku lemmikvideo tegi Richard Meitern.

 

„“Lehed udus“ tutvustab lihtsal moel unikaalset eksperimenti,“ valgustas võidutöö tausta teaduse tippkeskuse ENVIRON tegevjuht Tiia Kurvits. „Oletades, et tulevikus muutub meie kliima niiskemaks, uuritakse taimede käitumist kunstlikult loodud tavapärasemast niiskemates tingimustes – mõõdetakse, kas puud kasvavad kiiremini või aeglasemalt.“ Teisel võiduplakatil kirjeldatakse taime tõeliselt elusa olendina, kes liigutab, lendab, sööb ja suhtleb.

Konkursi eripreemia otsustati anda entusiastlikele Kuressaare Vanalinna Kooli õpilastele ja nende õpetajale Ülle Kreosele. Õpetaja ja õpilased korraldasid taimedest lummatuna suure joonistatud plakatite võistluse, mille parimad tööd on näha ka konkursi veebilehel. 

Videote hulgas langes žürii ja publiku otsus kokku - parimaks valiti Richard Meiterni (Tartu Ülikool) animatsioon õunapuust. Palju häid võistlustöid saatsid Kuressaare Ametikooli õpilased, kelle kaks videoklippi said samuti auhinnatud: õunte tervislikkuse teemat tutvustav „Ladvahirm ja oksakunn“ sai preemia humoorikuse ning retrolik „Lumivalgeke ja eesti tüdruk“ stiilsuse eest. Pildikavade auhind läks jagamisele inforikka turbasammaldest kõneleva kava (autor Anna Helena Purre) ja meeleoluka "Taim kui ilu allikas ja inspireerija" (autor Birgit Piisisild) vahel.

„Konkurss näitas, et teaduse tutvustamine lihtsal moel ei sünni kergelt, kuid taimeteadlased on tahtmist täis ja püüavad tippteaduse kõrval edendada ka teadustöö selgitamise suunda,“ märkis Kurvits. Konkursi tulemused on kättesaadavad veebilehel environ.emu.ee
  
Konkursi „Lummavad taimed“ plakatid on veel viimaseid päevi publikuhääletuseks avatud veebis: http://environ.emu.ee/taimede-lummuse-paev/konkurss/ E-hääletus lõpeb 17. mail.

 

Auhinnad antakse kätte 18. mail Tartu raekoja platsil toimuval "Taimede lummuse päeval". Taimeteadlased tutvustavad sel päeval üle maailma 39 riigis, millega tegeleb taimeteadus. Vaata päevakava Tartus ja Tallinnas: http://environ.emu.ee/taimede-lummuse-paev/

 

Taimede lummuse päeva korraldavad Eesti Maaülikool ja teaduse tippkeskus ENVIRON koostöös Tartu Ülikooli ja Tallinna Tehnikaülikooli teadusrühmadega ning Tartu Ülikooli bioloogilise mitmekesisuse teaduse tippkeskusega.