Uudised

Maaettevõtluse arengutakistuseks on infrastruktuuri ja oskustööjõu puudumine

Täna ja homme, 25.-26. jaanuaril toimub Põlvas Eesti Majandusteaduse Seltsi (EMS) aastakonverents teemal „Ettevõtlus Eesti maapiirkondades: tegevusvaldkondade areng ja probleemid“.

Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi direktori Rando Värniku sõnul on konverentsi eesmärk kaardistada maaettevõtluse kitsaskohad ning vaadata tulevikku, et leida uue finantsperioodi valguses lahendused maapiirkonnas ettevõtluse arendamiseks.  „Maapiirkondade ettevõtluse peamised arengutakistused on oskustööjõu puudumine ning infrastruktuuri seisukord. Eelkõige ääremaadel võib juba näiteks teede korrasoleku küsimus saada arengutakistuseks, kuna ettevõttel on raske turgudele pääseda.“ 

 „Konverentsil vaatame ka riigi funktsioone väiksemate piirkondade ettevõtluse toetamisel. Täna ei ole kohalikel omavalitsustel motivatsiooni maapiirkondade ettevõtlust toetada, sest omavalitsusele ei laeku sellest otseselt tulu“, selgitas Rando Värnik.

Konverentsil toimub maapiirkonna ettevõtjate ja teadlaste vahel poodiumdiskussioon, kus antakse ülevaade maapiirkondade arengust viimase 10 aasta jooksul ja püütakse mõelda tulevikule ning otsitakse koos vastuseid küsimusele, kuidas maapiirkonna ettevõtlust tugevdada ja arendada.

Konverentsil esinevad EL parlamendi liige Ivari Padar; Eesti Panga president Ardo Hansson; Statistikaameti peadirektor Andres Oopkaup; Eesti Majandusteaduse Seltsi president, Eesti Maaülikooli professor Rando Värnik ja mitmed maapiirkondade ettevõtjad. 

Konverentsi korraldajaks on maaelu arendamise ja maapiirkondade jätkusuutlikkuse eest vastutajana Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituut.
Konverents toimub Põlvas, hotellis Pesa (Uus tn 5).

Rohkem infot: Rando Värnik, Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi direktor, Eesti Majandusteaduse Seltsi president, tel: 527 4808 ning kodulehelt http://uus.emselts.ee/joomla/