Uudised

Tartu ülikool ja Eesti maaülikool arendavad koostöövõimalusi

9. aprillil toimus Tartu ülikooli ja Eesti maaülikooli rektoraatide ühisnõupidamine, kus arutati koostööd kõrgharidusreformi, uuenenud teadustegevuse rahastamissüsteemi ja Euroopa Liidu uue programmeerimisperioodi kavandamise tingimustes. Kõrgkoolide juhtkonnad leppisid kokku läbirääkimiste põhimõtted koostöövaldkondade ülevaatamiseks ning arutasid koostöövõimalusi nii õppetöö kui ka tugitegevuste korraldamisel.

Tartu ülikooli rektori professor Volli Kalmu sõnul tegutsevad ülikoolid samas linnas ja sarnases keskkonnas ja seega ei saa olla koostööle reaalseid takistusi peale inimeste koostöötahte: „Kahel ülikoolil on väga palju võimalusi tugevdada oma positsioone just vastastikuse koostöö abil. Neid võimalusi saaks ja tuleks järjest enam ära kasutada,” kinnitas Kalm.

Ülikoolid on võtnud haridus- ja teadusministeeriumiga sõlmitud halduslepingutega kohustuse vastastikku läbi rääkida mitmete dubleerivate erialade koostöö. Kohtumisel lepiti kokku, millise andmestiku põhjal läbirääkimisi pidama hakatakse. Analüüsid valmivad 2013. aasta novembri alguseks, lõplike kokkulepeteni soovitakse jõuda 2014. aasta veebruariks.

Ülikoolide juhtkonnad arutasid võimalusi vastastikku õppetöö pakkumisel ja tudengite vaba liikumisega seotud probleemsete olukordade lahendamisel. Sel teemal toimub täiendav arutelu kahe kooli õppevaldkonna esindajate vahel. Fookuses oli ka tehnikakõrghariduse pakkumine Tartus, kus lisaks Eesti maaülikoolile ja Tartu ülikoolile on kolmandaks oluliseks osapooleks Tallinna tehnikaülikooli Tartu kolledž. Koostöö üksikasju tehnikakõrghariduse vallas otsustati täpsustada siis, kui on peetud esmased koostöökõnelused EMÜ ja TTÜ vahel.

Lisaks õppevaldkonnale on võimalusi koostööks ja tegevuste tõhustamiseks ka väljaspool põhitegevuse valdkondi. Tartu ülikool ja Eesti maaülikool tahavad alustada läbirääkimisi spordiklubide ja ühiselamute ühiseks haldamiseks, see võimaldaks nii rahalist kokkuhoidu kui sünergia pinnalt tõusvat kvaliteeti. Järgmiste sammude kavandamisel võetakse aluseks mai lõpuks valmiv Tartu tudengite majutusvajaduste analüüs.

Samuti lepiti kokku, et suurte infrastruktuuri investeeringute kavandamisel, sh aparatuuri hankimisel konsulteeritakse edaspidi omavahel. Kuigi põhivajadusi kattev infrastruktuur on mõlemal ülikoolil olemas ja leidub ka häid näiteid selle vastastikusest kasutamisest, oleks vastastikust infovahetust ja infrastruktuuri ühist kasutamist võimalik senisest veel paremini korraldada. Koostööd TÜ botaanikaaia kasutamisel ja arendamisel otsustati arutada eraldi kohtumisel.

Uue ettepanekuna arutati ühiste riigihangete korraldamist oluliste universaalsete kaupade puhul ning koostöövõimalusena pakuti välja ühistöö tasemeõpet tutvustavatel välismessidel.