Uudised

Maaülikoolis toimuval tippkohtumisel arutletakse toidu kättesaadavuse üle

18. ja 19. aprillil korraldab Eesti Maaülikool Tartus rahvusvahelise konverentsi „Agroforum Balticum“, mille eesmärgiks on arutleda toidu kättesaadavuse ja toidutootmise potentsiaali üle Euroopas. Konverentsil osalevad OECD, ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni (FAO), Euroopa Komisjoni ning kümne riigi delegatsioonid. Videoülekanne on jälgitav veebis: http://video.emu.ee 

„Eesti riigi geograafiline asukoht ja ajalooline kogemus on Ida- ja Lääne-Euroopa toidutootmise potentsiaali mõistes olulise tähtsusega,“ selgitas Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen, miks kõrgkool sellise tippkohtumise korraldamise ette võttis. „Euroopa Liidu riikidest on just Eestil kõige enam põllumajanduslikku maad ühe elaniku kohta – seetõttu on meil arenguvõimalusi nii enda kui ka teiste riikide toiduga varustamiseks. Eesti panus maailma toiduga kindlustamisel on kogemuse ja tehnoloogilise oskusteabe vahendamine Ida-Euroopa riikidele, sest seal paikneb samuti oluline potentsiaal põllumajandustootmise ressursist.“

Rektori hinnangul muutuvad toiduga kindlustatus, toidutootmise efektiivsus ja toidutootmise arenguvõimalused üha olulisemaks ka julgeoleku seisukohalt ning ülikoolide ülesanne on neid protsesse ühiskonnas analüüsida, anda neile teaduslik tagapõhi ning tagada vajalik oskusteave. „Tasakaalu saavutamine riikide vahel, kes suudavad end ise toiduainetega varustada, ning nende vahel, kelle võimekus alatoitumise ja ägenevate haigustega toime tulemiseks on madal, on tõsine väljakutse,“ lisas Klaassen.

Foorumil arutletaksegi koos mitmete Ida- ja Lääne-Euroopa kõrgete ametnike, teadlaste ja ettevõtjatega tulevikus põllumajandussektoris eesseisvate ülesannete ja potentsiaali üle – agrofoorumil esinevad ÜRO toidu- ja põllumajandusorganisatsiooni asepeadirektor Ren Wang, OECD kaubandus- ja põllumajandusdirektoraadi nõunik Carmel Cahill ning Euroopa Komisjoni põllumajanduse ja maaelu peadirektoraadi asepeadirektor Loretta Dormal-Marino. Sõnavõttudega esinevad erinevate riikide ministrid, ülikoolide rektorid, teadlased ja ettevõtjad.

Konverents avatakse neljapäeval, 18. aprillil kell 9.30 Eesti Maaülikooli peahoone aulas. Avaettekannetele järgneb ühine Maamessi külastamine ning seejärel jätkuvad arutelud töögruppides. Teemapõhiste arutelude järel kohtutakse kokkuvõtvaks sessiooniks ning ühiste seisukohtade formuleerimiseks.

Reedel, 19. aprillil räägitakse innovatsioonist põllumajanduses, pärastlõunal tutvutakse aga Eesti edukate põllumajandusettevõtetega.

Konverentsi korraldavad Eesti Maaülikool, Põllumajandusministeerium ja Peterburi Agraarülikool. Konverentsi töökeelteks on inglise ja vene keel.

Konverentsi programmi leiab: http://agroforum.emu.ee/schedule/

 

Lisainfo: Mait Klaassen, Eesti Maaülikooli rektor, tel: 731 3200