Uudised

Doktoritöö aitab rekonstrueerida Eesti kõrgusvõrku

Esmaspäeval, 22. aprillil kell 12.00 tuleb kaitsmisele Eesti Maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi doktorandi Aive Liibuski doktoritöö „Rõhuanduritel põhinev täpne hüdrodünaamiline loodimine rakendatuna Eesti riikliku kõrgusvõrgu rekonstrueerimisel” filosoofiadoktori kraadi taotlemiseks geodeesia erialal.

 

Doktoritöö keskendub hüdrodünaamilisel loodimisel rakendatavate rõhuandurite kasutatavusele ning täpsusele. „Rõhuandureid on lihtne kasutada, kuid nad on tuntud oma ajalise triivi poolest - seetõttu tuleb rõhuanduritega kogutud andmeid geodeesias kasutamiseks eelnevalt töödelda,“ selgitas Eesti Maaülikooli doktorant Aive Liibusk. „Kõikjal pole võimalik kasutada mitmeaastaseid veevaatlusseeriaid, mistõttu on oluline eelarvest ning nõutavast täpsusest tulenevalt kindlaks teha optimaalne veevaatluste periood.“

 

Doktoritöö uuribki rõhuandurite toimimist ja hüdrodünaamilise loodimise metoodikat ühe praktilise uuringu näitel Lääne-Eesti saarestikus. Hüdrodünaamilise loodimisega määrati kõrguskasvud mandri ning Saaremaa ja Hiiumaa vahel. Saadud tulemustel on praktiline väärtus Eesti riikliku kõrgusvõrgu rekonstrueerimisel ja Lääne-Eesti maapinna vertikaalliikumiste täpsustamisel. Teadmisi optimaalse (so üks aasta) veevaatlusperioodi ja rõhuandurite andmete salvestamise intervalli kohta saab rakendada kõikjal maailmas.

 

Doktoritöö avalik kaitsmine toimub Eesti Maaülikooli metsamajas (Kreutzwaldi 5, Tartu) ruumis 1A5. Doktoritöö juhendajad on Tallinna Tehnikaülikooli professor Artu Ellmann ja Eesti Maaülikooli dotsent Harli Jürgenson, oponent professor Markku Poutanen (Soome Geodeesia Instituut, Geodeesia ja Geodünaamika osakond).

 

Lisainfo: Aive Liibusk, Eesti Maaülikooli doktorant, tel: 731 3196, e-post: aive.liibusk@emu.ee