Uudised

Eesti Maaülikoolis toimuval konverentsil kohtuvad tehnikaala tippteadlased

9.-10. mail toimub Eesti Maaülikoolis neljas rahvusvaheline konverents „Biosystems Engineering“, kus osalevad 13 riigi teadlased. Konverentsil keskendutakse taastuv- ja bioenergeetikale, põllundusmasinatele ja agrotehnoloogiale, tootmistehnikale, ergonoomikale, sõidukitele ja kütustele ning loomapidamistehnoloogiale. 

„Perioodilised kontaktid erinevate riikide teadlaste vahel on tähtsad, sest tutvustatakse seda, mida vahepealsel perioodil on tehtud ja milliseid tulemusi saadud,“ rääkis konverentsi vajalikkusest Eesti Maaülikooli tehnikainstituudi direktor Margus Arak.

„Konverentsil tulevad peamiselt käsitlemisele teemad, millega tegeldakse Eesti Maaülikooli tehnikainstituudis,“ selgitas konverentsi teaduskomitee juht, Eesti Maaülikooli tehnikainstituudi professor Jüri Olt. Enim ettekandeid on põllumajandustehnika (17) ning  taastuvenergeetika, sh bioenergia (16) ja ergonoomika (13) vallas. „Põllundustehnikas tuleb varasemast rohkem ettekandele modelleerimise alaseid teemasid; tootmistehnikas käsitletakse materjalitehnika, masinate töökindluse ja taastamise temaatikat,“ lisas Olt. „Mootorikütuste sektsioonis räägitakse mootorikütuste saamise iseärasustest nii lignotselluloossest biomassist kui ka palmiõlist, aga ka alternatiivkütuste kasutamise iseärasustest ja mõjust mootorile.“ Taastuvenergeetika sektsioonis on ettekandeid nii tuule-, päikese- kui ka bioenergeetikast ning loomulikult ka biogaasi temaatikast. „Päris palju on ettekandeid ergonoomikast, kus käsitletakse erinevates töökeskkondades tekkivaid mõjusid,“ rõõmustas Olt.

Lisaks maaülikooli teadlastele osalevad konverentsil tippteadlased Saksamaalt, Austriast, Itaaliast, Norrast, Soomest, Poolast, Tšehhist, Slovakkiast, Lätist, Leedust, Moldovast ja Venemaalt.

Korraldajad näitavad külalistele ka maaülikooli laboreid, tehtud töid ja arendusi, tutvustatakse plaane ning pooleliolevaid teemasid.