Uudised

Maaülikooli professor: ühistuline töötlemine tõstaks Eesti tootmissektori efektiivsust

Reedel, 31. mail toimub Eesti Maaülikoolis seminar „Ühistulise töötlemise tulevikuvõimalused“, mille eesmärgiks on vaadata laiemalt ühistulise töötlemise võimalusi Eestis, tuginedes viimastele arengutele Euroopa Liidu liikmesriikides.

„Ühistuline töötlemine – põllumajandus-, kalandus- või metsandussaadustest toodete valmistamine tulundusühistu poolt – loob põllumajandustootjatele parema ligipääsu turule ning avab uusi võimalusi ja ühtlasi suurendab sektori efektiivsust,“ rääkis Eesti Maaülikooli professor Rando Värnik. „Näiteks viiakse praegu Eesti piimatoodangust toormena välja umbes viiendik, kuid riigisisene piima väärindamise osakaal võiks olla suurem – sellest tõuseks kasu nii Eesti töötlemissektorile kui ka avarduks võimalused ekspordiks“ tõi Värnik näite.

 

Põllumajandussaaduste väärindamine on globaalse konkurentsi tingimustes Värniku hinnangul võtmetähtsusega: „Selleks, et kontrollida toote kujunemise teekonda, kvaliteeti ning hinda, on tulevikus vajalik oluliselt suurendada ühistegelikku põllumajandussaaduste töötlemist. Saadustest kvaliteetse toote valmistamisel ning tarbijani jõudmisel on just tööstustel vastutusrikas roll.“

 

Seminaril otsitakse vastused, mitu ühistut Eestisse mahub; millal ja milliseid takistusi ületades jõuab alustav ühistu toodangu töötlemiseni ning kas tänane turuolukord soosib globaalses konkurentsis ellujäämist.

Seminari korraldavad Eesti Maaülikool ja Põllumajandusministeerium. Seminar algab 31. mail kell 9.30 Eesti Maaülikooli peamaja aulas (Kreutzwaldi 1a, Tartu).

 

Lisainfo: Rando Värnik, Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi direktor, tel 527 4808.
http://ms.emu.ee/teadustoo/seminarid1/uhistulise-tootlemise-tulevikuvoimalused/