Uudised

Eesti Maaülikoolis esitletakse kloonvasikat

Teisipäeval, 3. septembril algusega kell 11 toimub Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudis avalik seminar, kus tutvustatakse kloonimistehnoloogia arengut Eestis, selle seoseid ravimitööstusega ning esitletakse esimest transgeenset kloonvasikat nimega Juuni.

Juuni lõpus sündinud lehmvasika genoomis on inimese kasvuhormooni geen – lehm hakkab loodetavasti tulevikus oma piimaga lüpsma kasvuhormooni, mida saab sealt eraldada ja kasutada erinevate haiguste ravimisel. „Lehmi, kelle piimast saab ravimeid toota, on maailmas veel väga vähe ja need on haruldased,“ selgitas Eesti Maaülikooli teadusprorektor Ülle Jaakma. „Samas on sellise tehnoloogia juurutamist ravimitööstuses oodatud pikisilmi – see on revolutsioonilise tähtsusega, kuna võimaldab muuta ravimitootmise odavamaks ja kvaliteetsemaks.“

Uurimistöö tulemusena on nüüdseks Eestis välja arendatud kloonimise ja transgeense tehnoloogia kompetents. „Lisaks „ravimilehmade“ loomisele on selle tehnoloogia baasil tulevikus võimalik luua haiguste suhtes vastupidavamaid või siis teatud kasulike piimakomponentide poolest rikkama piimaga loomi,“ ütles Jaakma. 

Transgeenne lehmvasikas on loodud Eesti Maaülikooli, Tartu Ülikooli ja Reproduktiivmeditsiini Tehnoloogiate Arenduskeskuse teadlaste koostöös.

Kloonimise tehnoloogia väljatöötamist biotehnoloogiliste ravimite saamiseks transgeensetelt veistelt on rahastanud EAS.

Transgeense vasika kloonimisprojekti tutvustavat videot on võimalik vaadata: http://youtu.be/I5mGuvMxrag