Uudised

Maaülikool töötas väikeettevõtjatele välja tootearenduse kalkulaatori

Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudis valmis projekti FoodArt raames väiketöötlejatele suunatud tabelarvutustarkvara rakendus, mis võimaldab tootjatel kergemini teha erinevaid tootearenduse juures vajalikke arvutusi.

Projekti koordinaator maaülikoolis, lektor Tiiu Ohvril sõnab: „Valminud kalkulaator võimaldab töötada toote retseptiga nö erinevates suundades: toorainekoguse teadmisel võimaldab kalkulaator lihtsalt arvutada, kui palju saadakse puhastoodet ja vastupidi - arvutada toorainevajadus lähtudes soovitavast lõpptoote kogusest. Lähteandmed sisestatakse tooraine ja pakenditabelitesse, kust abivahendi töötabelitesse on neid vastavalt vajadusele võimalik laadida ripploendist.“

„Lõpptulemusena saab kalkulaatorist kätte kõigi toodete koondtabeli ja kui on sisestatud ka ettevõtte püsikulud, siis tasuvuspunkti oma ettevõtte jaoks“, selgitab Ohvril. Töövahendi tootekaardil saab arvutada valmistoote ühe kilogrammi ja ühe pakendiühiku kulud, aga ka valitud tootmismahu kulud. Hinnakujunduse abistavaks vahendiks on olemas võrdlustabel, kus on võimalik muuta soovitud juurdehindluse määra ja võrrelda planeeritavaid hindu kuni kolme konkurendi hindadega. Tootekaardid on olemas 60 toote jaoks. 

Kalkulaatori arendamisel  lõid ajurünnakutes ja testimisel kaasa Lõuna-Eesti väikeettevõtjad ning Põlvamaa Arenduskeskus.

Kuna tegemist on Eesti-Läti piiriülese projektiga, saab kalkulaatorist olema ka lätikeelne versioon. Eesti tootjaile levitatakse kalkulaatorit Eesti Maaülikooli majandus- ja sotsiaalinstituudi kodulehe kaudu: http://ms.emu.ee/ettevotjale/.