Uudised

Negavatt: Parim tudengite ressursisäästuidee saab 10 tuhat eurot

SA Keskkonnainvesteeringute Keskuse (KIK) korraldatava energia-ja ressursisäästukonkursi Negavatt žürii valis välja 8 ideed, mis jätkavad võistlemist 10 000 eurose peavõidu nimel. Lisaks neile valib rahvas avalikul hääletusel veel 2 ideed, mis samuti jätkavad võistlemist. Kokku saavad konkursi teises voorus oma ideid edasi arendada 10 projektimeeskonda.

Kõige enam - kolm ideed sai otse žürii häältega edasi TTÜ Virumaa Kolledžist. Lisaks jätkavad teises voorus negavattide kogumist kahe ideega Eesti Maaülikool ning ühe ideega nii Tartu Ülikool, Tallinna Tehnikaülikool kui ka Tallinna Ülikool. Enim on edasipääsenud ideede hulgas soojus- ja elektrienergia säästuga seotud algatusi. Aga ka toidu, transpordi ja jäätmetega seotud projekte.

Kõigi teise vooru jõudnud projektidega saab tutvuda www.negavatt.ee.

Maaülikoolist said otse II vooru:

RATTARENT EESTI MAAÜLIKOOLIS
KOKKUHOID: TRANSPORT

Meeskond asub võitlusesse Maaülikooli autodest pungil parklatega. Et tekitada parklatesse ruumi ning muuta neis liiklemine ohutumaks ja stressivabamaks, plaanivad nad luua töötajatele ja õpilastele mõeldud jalgrattalaenutuse.

MAHETOIT ÜLIKOOLI
KOKKUHOID: TOIT

Ideega plaanitakse mahetoit muuta kättesaadavaks Maaülikooli kohvikutes. Samuti koostatakse juhend, mis aitab mahetoorainet võtta kasutusele ka teistes ülikoolides. Praegu pole Maaülikooli kohvikutes kasutatava tooraine päritolu ja tarneahelad suures osas teada. Meeskond leiab, et mahetoidu osakaal ülikooli kohvikutes võiks olla suurem, arvestades mahetootjate hulka Tartu maakonnas ja naabermaakondades.

 

Hääletusel idee, millel on võimalik samuti jõuda II vooru:

KUIDAS SORTEERIDA JÄÄTMEID EFEKTIIVSEMALT?
MEESKOND: KERTU SAPELKOV, TEELE SIKKA, INGRID TAMLA
Jäätmete sorteerimist peavad oluliseks enamus, kuid vähesed neist reaalselt ka teevad seda. JÄÄTMETE SORTEERIMINE ÜHIKAS toob tudengitele erinevad prügikastid „koju“ kätte. Ühe anuma asemel plaanib võistkond luua igasse Maaülikooli ühiselamu boksi nelja-anuma süsteemi. Kui sorteerimisvõimalus on olemas, jääb tudengil üle ainult  eristada, mis ta jäätmetest on pakend, mis klaas, mis paber ning mis olme.

Hääleta siin