Uudised

Maaülikoolis toimuval Etioopia õhtul räägitakse sookurg Ahja 4 rännakutest

Neljapäeval, 13. märtsil algusega kell 16.00 toimub Eesti Maaülikoolis teemaõhtu „Sookurg Ahja 4 jälgedes – ekspeditsioon Etioopiasse“. Juttu tuleb nii kuulsa satelliitkure Ahja 4 rännakust Ahjalt Etioopiasse ning seal talvitamisest kui ka Etioopia loodusest, inimestest ja keskkonnahoiust laiemalt.

Õhtu avavad maaülikooli rektor Mait Klaassen ning põllumajandus- ja keskkonnainstituudi direktor Aret Vooremäe. Seejärel räägib sookureuurija Aivar Leito sellest, kuidas ja millal Etioopia ekspeditsiooni mõte tekkis, ning selle teostamise otseseks ajendiks olnud satelliitkure Ahja 4 püügi- ja rändeloost: „Kindlasti on meie eesmärgiks selgitada kuulajatele, miks sellised uuringud ja ekspeditsioonid tähtsad on.“ Leito rõhutas, et ekspeditsiooni läbiviimise juures ei tohi tähelepanuta jätta toetajaid – maaülikooli ekspeditsiooni igakülgse toe eest ning Eesti Rahvusringhäälingut „Osooni“ võttegrupi osalemisvõimaluse eest ekspeditsiooni jäädvustamiseks.

Teemaõhtul saab teada, mida ja kuidas kohapeal täpselt uuriti ning mida teada saadi. „Sõna on põimitud videomaterjaliga kurgedest ja kurepaikadest, taustaks ainuomane Etioopia kiltmaa loodus ja inimesed,“ sõnas Leito. „Peale sookure uurimise tuleb juttu veel sellest, kuidas me Etioopias lätlaste must-toonekure satelliitsaatja avastasime ning kuidas selle kohaliku külavanema käest kätte saime.“

Õhtu teisel poolel on tähelepanu all Etioopia linnustik ja muu loodus laiemalt, samuti räägivad teadlased Etioopia keskkonnaprobleemidest ning UNESCO maailmapärandi olukorrast ja tulevikuväljavaadetest. Eraldi tuleb juttu Aafrika rahvastest ja rahvuspoliitikast ning esitletakse Indrek Jäätsa värsket raamatut „Aafrika kivine südamik“.    

Teemaõhtu toimub Tartus Kreutzwaldi 64 ruumis 100. Samas on kõigil huvilistel võimalik hankida endale sookureraamat, millest on nii eestikeelne kui ka ingliskeelne väljalase otsetõlkena.