Uudised

Eesti Maaülikooli lahtiste uste päev kutsub avastama

Kolmapäeval, 19. märtsil toimub Eesti Maaülikoolis traditsiooniline lahtiste uste päev, mille raames saab ülevaate maaülikooli erialadest ja sisseastumistingimustest ning on võimalik tutvuda õppeklasside, -laborite ja ülikoolilinnakuga.

Uksed avatakse maaülikooli peahoones kell 10, kui algab erialade minimess, kus on võimalik vestelda tudengitega, uurida sisseastumistingimusi ning kõrgkooli õppimisvõimalusi. Kell 11 toimub ülikooli aulas lahtiste uste päeva ametlik avamine, kus tulevasi tudengeid tervitab Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen. Pärast avaüritust tervitavad külalisi instituudid, kus antakse täpsem ülevaade nii õppetööst kui erialadest.

„Lahtiste uste päeval on kõigil huvilistel võimalik näha nii õppekeskkonda kui oma käega katsuda õppetöös kasutatavaid seadmeid ja vahendeid,“ kommenteeris maaülikooli turunduse peaspetsialist Kariina Tšursin. „Nii saabki näiteks metsandus- ja maaehitusinstituudis oma silmaga näha ja käega katsuda õppematerjaliks kasutatavaid ehitusmakette ja -jooniseid, veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituut kutsub huvilised aga anatoomiamuuseumi, kus saab teada, kuidas sai varem lehmale otsa vaadates teada tema poegimiste arvu, ning miks hobusel pakasega jalad ei külmeta.“ Samuti on noortel võimalik külastada loomakliinikut või mikromeiereid.

Põllumajandus- ja keskkonnainstituudis on pärast infotundi maastikuarhitektuurihuvilistel võimalus minna Maastikumajja, ülejäänutele toimuvad ekskursioonid ja töötoad. „Huvilised saavad tutvuda Baltimaade suurima putukakollektsiooniga ning neile selgitatakse, miks on kollektsioonid olulised,“ rääkis Tšursin, kes lisas, et kohapeal tehakse ka üks kolmemõõtmeline foto putuka silmast. Taimekasvatuse õppelaboris näidatakse, kuidas kerkib eri kvaliteediga viljast valmistatud saiapäts ning kuidas valmivad kartulikrõpsud. Botaanika osakonnas näidatakse, kuidas paljundatakse katseklaasis orhideesid. Lisaks saab tutvuda hüdrobioloogia, mükoloogia, aianduse ja keskkonnakaitse laboritega.

Tehnikainstituut ja Tartu Tehnikakolledž viivad külalised ringkäigule ergonoomika, energeetika, tootmis- ja farmitehnika laboritesse; samuti näeb, kuidas töötab mõttejõul toimiv minikopter, tehnikamaja fuajees on müra mõõtmise antropomorfne stend kaasa võetud kuularite hindamiseks. Selgub seegi, milline on hea sisekliima, milline on hea töötaja töövõime ning milline on robotiajastu töökeskkond. Majandus- ja sotsiaalinstituudis räägib majanduseriala lõpetanu tulevikuväljavaadetest dotsent Jüri Lehtsaar, õppimise ja üliõpilaselu kohta kuuleb praeguselt üliõpilaselt ning võimalustest pärast lõpetamist kõneleb üks vilistlastest.

Lisaks instituutidele ja peahoonele on uksed lahti ka maaülikooli legendaarsel Torni-ühiselamul, spordiklubil ning üliõpilasesindusel.

Samal päeval toimub lahtiste uste päev korraga viies Tartu kõrgkoolis – lisaks Eesti Maaülikoolile ootavad huvilisi ka Tartu Ülikool, Eesti Lennuakadeemia, Tartu Tervishoiu Kõrgkool ja Tartu Kõrgem Kunstikool.

Koostöös Taisto ja Swedbankiga on tänavu võimalik Tartusse sõita tasuta eribussidega Tallinnast, Narvast, Pärnust, Viljandist ja Võrust. Lisainfo ning registreerumine: www.ut.ee/buss

Täpsem ajakava: http://www.emu.ee/sisseastujale/lahtiste-uste-paev/