Uudised

Maaülikoolis esitletakse monograafiat männist Eestis

Kolmapäeval, 18. juunil tutvustatakse Eesti Maaülikoolis monograafiat „Mänd Eestis“. Monograafia väljaandmist toetas Keskkonnainvesteeringute Keskus.

„Ajal, mil teadusmaailmas väärtustatakse eelkõige rahvusvahelistes ajakirjades avaldatud artikleid ning emakeelse hariva loo kirjutamisel lähtutakse ennekõike missioonitundest, on iga metsandusharidust arendava eestikeelse metsandusteose ilmumine oluline,“ selgitas monograafia koostaja, Eesti Maaülikooli metsateadlane Malle Kurm, kelle sõnul on raamatul seega nii teaduslik kui hariduslik väärtus. Monograafia eesmärgiks oli koondada ühte raamatusse harilikku mändi puudutavate mitme põlvkonna metsateadlaste uurimuste tulemused.

„Metsateadlastele on mänd huvitav uurimisobjekt, mille kohta on ikka ja jälle võimalik midagi uut avastada, ning loomulikult tekib siis vajadus avastatut ka teistega jagada,“ ütleb männiraamatu saatesõnas Eesti Maaülikooli õppeprorektor Paavo Kaimre. Raamat sisaldab nii männi perekonna kirjeldust ja süstemaatikat kui ülevaadet männi ja männikute uurimise ajaloost alates 19. sajandist: „Seega on see ilmselt üks põhjalikumaid kogumikke, mida männi ja männipuistute kohta eesti keeles on avaldatud.“ Männiraamatus käsitletakse männikute uuendamist, kaitsmist, männipuistute majandamise tasuvust, metsaselektsioonialast uurimistööd, männikute kasvamise suunamist hooldusraietega, lisaks leiab lugeja ülevaate männikute seisundist, ulukite ja putukate kahjustustest männikultuurides ning männiga seotud haigustest.

Raamat on mõeldud metsandusega seotud inimestele, kes võiksid sellest saada vajalikku teavet Eestis enamlevinud puuliigi kohta, samas pakub see huvi ka kõigile loodusesõpradele, keda männi elukäik puudutab.

Monograafia esitlus toimub algusega kell 12.00 Eesti Maaülikooli Metsamaja (Kreutzwaldi 5) ruumis 2A1.