Uudised

Eesti Maaülikoolis tehti esmakordselt vereülekanne lindude vahel

11. jaanuaril saabus Eesti Maaülikooli kliinikusse ravile haige merikotkas, kelle päästmiseks kasutati doonorkotka verd.

Lind päästeti 11. jaanuaril Kuusalu vallast, kui haigest linnust teatas ametkondadele tema leidja. Koostöös Keskkonnaameti ja Tallinna loomaiaga jõudis lind juba õhtuks Eesti Maaülikooli loomakliinikusse arstide hoole alla, kus temaga hakkas tegelema Eesti Maaülikooli doktorant Madis Leivits. „Lind oli esmasel ülevaatusel apaatne, ebaloomuliku peaasendi ja koodinatsioonihäiretega, samuti oli merikotkas väga kerge,“ rääkis Leivits. „Linnule tehtud vereprooviga selgus, et tema verenäitajad olid väga halvad.“ Ent selle asemel, et lind magama panna, otsustasid loomaarstid linnu elu päästmiseks esmase protseduurina teha talle vereülekanne teiselt kotkalt. „Vereülekanne parandas märgatavalt linnu üldseisundit ning oli oluliseks stiimuliks kriitilise perioodi üleelamiseks,“ selgitas doktorant, kelle sõnul võib hetkel pidada linnu seisundit stabiilseks, kuid tee täieliku tervenemiseni ja vabastamiseni on veel pikk ning raskesti prognoositav. 

Vereülekanded organismide vahel pole midagi erakordset – sarnaste toimingutega päästetakse igapäevaselt elusid inimmeditsiinis ja ka koduloomadel, ent vereülekanne linnult linnule on Eestis esmakordne. „Kindlasti on sellisel protseduuril ka tulevikus koht haruldaste ja kriitiliselt haigete patsientide päästmisel,“ ütles Leivits.