Uudised

Eesti Maaülikooli eestvedamisel valmis õhusaaste käsiraamat

Trükist on ilmunud „Õhusaaste käsiraamat“, mis tutvustab olulisemaid õhuookeani teemasid ja seda, kuidas inimene neid muutnud on. Raamatu väljaandja on Eesti Maaülikool.

Raamatu toimetaja ja üks autoritest, Eesti Maaülikooli keskkonnakaitse osakonnas töötanud Veljo Kimmel selgitas käsiraamatu olulisust: „Teadusuuringute alusel võib öelda, et Eestis on ligi 600 enneaegset surma aastas põhjustatud õhusaaste poolt tekitatud südame-veresoonkonna ja hingamisteede haigustest. Ilmselt võib see arv olla veelgi suurem, sest õhusaaste on kuulutatud WHO poolt kantserogeenseks ehk vähkitekitavaks aineks.“ Kimmeli sõnul on peamised kõrgenenud õhusaaste kontsentratsioonide ja seega suremuse põhjustajad linnades sõitvad autod ja majade kütmine.

„Teine oluline teema on kliimamuutuste kiirenemine, mis toimub kasvuhoonegaaside kuhjumisega atmosfääris – suurelt osalt on see jällegi põhjustatud transpordi ja majade energiatarbe tagamisest fossiilkütuste põletamise abil.“ Veljo Kimmeli hinnangul saab seega iga inimene mõjutada oma igapäevategevustega nii lokaalset õhu kvaliteeti kui pikemas ajaskaalas kliima muutuseid. Käsiraamatus ei peitu kindlasti lõplik tõde, sest valdkond areneb ühes uute teadmistega õhusaastest edasi kiiremini kui seda jõuab raamatusse kirja panna. Seepärast tulekski autorite sõnul käsiraamatut võtta kui üht etappi, kus autorid teevad teatud üldistava ülevaate õhusaaste probleemidest ja arengutest praegusel ajahetkel.

Raamatus on viis peatükki, mis räägivad atmosfääri koostisest, koostise muutustest tingitud probleemidest, saaste tekkest ja levikust atmosfääris ning saaste mõõtmistest ja saaste leevendamise võimalustest.

Raamatul on 126 lehekülge, selle autoriteks on  M. Kaasik, T. Kallaste, V. Kimmel, M. Maasikmets, S.M. Noe, H. Orru, O. Roots, E. Tamm ja E. Teinemaa.

Käsiraamatu esitlused toimuvad 8. juunil kell 15-17 Tallinnas Keskkonnaministeeriumi suures saalis (Narva mnt 7a) ja 11. juunil kell 14-16 Tartus Eesti Maaülikooli Tehnikamajas (Kreutzwaldi 56, ruumis A204).