Uudised

Maaülikooli lahtiste uste päeval avatakse praktiseerimiseks tipptasemel laborid 

Kolmapäeval, 23. märtsil toimub Eesti Maaülikooli lahtiste uste päev. Lahtiste uste päev algab erialade minimessiga, kus on võimalik uurida lähemalt kõiki õppekavu ning tudengitega vahetult vestelda.  Maaülikooli instituutides toimuvad infotunnid, põnevad töötoad ja ekskursioonid, mille raames külastatakse maaülikooli nüüdisaegseid laboreid ja õppeklasse, samuti tutvustatakse tudengi igapäevaellu kuuluvaid ühiselamuid ja spordihoonet. 

Eesti Maaülikooli turunduse peaspetsialisti Kariina Tšursini sõnul leiab maaülikooli programmist endale sobiva igaüks: „Maaülikooli erialade populaarsus on viimastel aastatel tõusnud ning kõrgeimate konkursside puhul pürib ühele kohale enam kui üheksa inimest. Peame oluliseks, et õige eriala valik saaks tehtud juba varakult ning näitame soovijatele lähemalt meie laborite võimekust ja õppetöö kvaliteeti. Meie eeliseks on maaülikoolis antava hariduse praktilisus – seetõttu lubame lahtiste uste päeval käed külge panna laboriseadmetele, millega iga päev tippteaduses saavutusi tehakse“. 

Metsandus- ja maaehitusinstituudis on võimalik tutvuda nii maa- ja vesiehituse laborite kui seal läbiviidavate katsetega, samuti saab oma käega katsuda erinevaid õppematerjale (puiduklotsid, lehed-käbid, sabad-sarved jne). Lisaks toimub ekskursioon puidutöötlemise tehnoloogiaga seotud laboritesse (nt puidu füüsikaliste ja mehaaniliste omaduste uurimise labor). Geomaatika osakonnas näidatakse geodeesias, maakorralduses ning kinnisvara planeerimises kasutatavaid plaane, kaarte ning mõõteinstrumente.

Veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudis saab teada, kuidas sai varem lehmale otsa vaadates teada tema poegimiste arvu, mitu solget mahutab paarikümnesentimeetrine sea peensoolejupp, ning miks hobusel pakasega jalad ei külmeta. Toimub ka külaskäik loomakliinikusse, kus selgub, miks veistele söödetakse magnetit, ning kas koerale on õige anda konti ja kassile piima, või mikromeiereisse – tutvustatakse toiduainete tehnoloogia eriala õppekava ning mikromeierei laboratoorset kompleksi; vastuse leiavad küsimused: miks poepiimale ei tõuse koor, milline on toiduainete mikromaailm, miks ja kui palju on võimalik jäätisesse õhku lisada.

Põllumajandus- ja keskkonnainstituudis on saab tutvuda Baltimaade suurima putukakollektsiooniga ning tehakse üks kolmemõõtmeline foto putuka silmast. Taimekasvatuse õppelaboris näidatakse, kuidas kerkib eri kvaliteediga viljast valmistatud saiapäts ning kuidas valmivad kartulikrõpsud. Botaanika osakonnas näidatakse, kuidas paljundatakse katseklaasis orhideesid. Lisaks saab tutvuda hüdrobioloogia, mükoloogia, aianduse ja keskkonnakaitse laboritega ning külastada Maastikumaja.

Tehnikainstituudis ja Tartu Tehnikakolledžis tehakse ringkäik ergonoomika, energeetika, tootmistehnika, tehnotroonika ja biotehniliste süsteemide laborites.  Majandus- ja sotsiaalinstituudis saab kuulata loengut toote elutsüklist.

Lahtiste uste päeva programm algab kell 10.30 maaülikooli spordihoones (Kreutzwaldi 3). Samal ajal toimub seal kolmandat korda ka Tudengimess. Lisainfo ja ajakava: www.emu.ee/lahtiseduksed  

23. märtsil toimuvad lahtiste uste päevad ka teistes Tartu kõrgkoolides – Tartu Ülikoolis, Eesti Lennuakadeemias, Tartu Kõrgemas Kunstikoolis ja Tartu Tervishoiu Kõrgkoolis. Lahtiste uste päevale on kõigil huvilistel võimalik tulla Taisto ja Swedbanki abil eri linnadest väljuvate tasuta eribussidega.

Eesti Maaülikool on ainus ülikool Eestis, mille vastutus seisneb põllumajanduse ja maamajanduse, metsanduse, keskkonnateaduste, veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse, tehnika ja inseneriteaduste koostoimes. Maaülikool kuulub põllumajanduse ja metsanduse valdkonnas maailma 100 parima ülikooli edetabelisse, olles 51.-100. kohal. Taime- ja loomateaduste ning keskkonna ja ökoloogia valdkonnas on kõrgkool maailmas 1% enim viidatud teadusasutuste hulgas.