Uudised

Maaülikooli konverents toob fookusesse eluslooduse tervise aluseks oleva mulla

Esmaspäeval, 5. detsembril tähistatakse üleilmselt mullapäeva, Tartus Eesti Maaülikooli aulas toimub sel päeval teaduslik-praktiline konverents, kus tulevad arutusele mulla kasutamise ja kaitsega seotud teemad.

„Muld ja elutegevus on omavahel lahutamatult seotud ning mullaga heaperemehelikult ümber käimine eeldab tema märkamist ja teadmiste värskendamist,“ ütles Eesti Maaülikooli professor Alar Astover, kelle sõnul sõltub üle 95% meie igapäevasest toidu kogusest ja kvaliteedist otseselt mullast, mistõttu on viljakas ja terve muld inimese ja muu eluslooduse tervise aluseks. „Mulla fookusesse toomine ongi juba seitsmendat korda toimuva mullapäeva eesmärgiks – me märkame mulda, me räägime mullast ja sellega seotud murekohtadest, me räägime saavutustest ning uutest teadmistest.“

Mullapäeval kuulutatakse traditsiooniliselt välja Aasta muld 2017. Konverentsil tutvustatakse uusi hõlpsalt põllul rakendatavaid mulla kvaliteedi hindamise meetodeid ning antakse ülevaade happeliste muldade lupjamise olukorrast  ja väljakutsetest. Üritusel saab teada, kas meie põllumullad on raskmetallidega saastunud ja millised on sellega seotud piirangud väetiste kasutamisel, samuti tutvustatakse metoodilisi lahendusi mullaseire ja -kaartide andmete kasutamisest praktiliste maakasutusotsuste tegemisel ning antakse ülevaade erodeeritud ja turvasmuldade kaitse toetusmeetme rakendamisest. Lisaks teadlastele jagavad oma kogemusi mullaandmete kasutamisest ka põllumehed.

Üritust korraldab Eesti Maaülikool koostöös Eesti Mullateaduse Seltsiga.

Päevakava ja registreerimine: http://pk.emu.ee/struktuur/muld/mullapaev/

Konverentsi ülekanne on kättesaadav: video.emu.ee