Uudised

Eesti Maaülikooli algatusel valminud käsiraamatud aitavad arendada Moldova põllumajandust

Eesti Maaülikooli algatusel valmisid hiljuti kaks praktilist käsiraamatut, mis saadetakse Moldovasse edendamaks sealset põllu- ja maamajandust. Venekeelsed „Põllumajanduslike majapidamiste  ökonoomika ja tulemuste analüüs“ ja „Põllumajandusliku ettevõtluse mitmekesistamine“ on mõeldud Moldova põllumajandusettevõtjatele, konsulentidele ning kõrgkoolidele.

„Meie eesmärk on aidata kohapealseid ettevõtjaid, anda rohujuure tasandil sisendit ja teadmisi,“ ütles Eesti Maaülikooli maamajanduse ökonoomika vastutusvaldkonna juht, professor Rando Värnik. „Arengukoostöö projekti raames valiti Moldova välja maaeluministeeriumi soovitusel, käisime seal ka kohal ning kaardistasime sealsete ettevõtjate huvid ning murekohad,“ lisas ta.

Raamatud on mõeldud eelkõige Moldova põllumajandusettevõtjatele, ka algajatele, kes otsivad arenguvõimalusi ja praktilisi näiteid. Käsiraamatud on valminud koostöös Tiiu Ohvrili, Maamajanduse Infokeskuse juhataja Marju Aamisepa ja Sirje Kuusikuga.​ Käsiraamatust leiab Eesti ettevõtjate kontakte, kellega Moldova tootjad saavad soovi korral ka otse ühendust võtta.

Värnik rääkis, et kui põllupidamine ei peaks mingil põhjusel ettevõtjale sobima, leiab raamatutest juhiseid ja ideid alustamaks näiteks veini- või marjakrõpsude tootmisega. „Eesmärk on näidata teid ning aidata neid, kes abi vajavad. Kunagi aidati meie tootjaid ja põllupidajaid, nüüd on meie kord kedagi teist aidata ning anda edasi oma teadmisi,“ ütles Värnik.

Mõlema raamatu tiraaž on 1000 eksemplari ning need peaksid sihtgrupini jõudma oktoobri jooksul, mil Moldovas toimub ka vastavateemaline seminar. Projekti rahastab Välisministeerium arengu- ja humanitaarabi vahenditest.