Uudised

Rahvusvahelisel turul kauplemine vajab koostööd ja kogemusi

Eesti Maaülikoolis toimub 17. novembril konverents „Ühistegevuse rahvusvahelised kogemused ja edulood", mis keskendub rahvusvahelistele praktikatele.

Mitmed Eesti ettevõtted on sisenenud või sisenemas rahvusvahelisele turule, mistõttu on vaja mõista, kuidas sellel tasemel ühistegevust läbi viia ja millega oma tegevuste ja arengusuundade seadmisel arvestada. Ühistegevuse programmi juhi ja maaülikooli professori Rando Värniku sõnul on mitmete Eesti toidutootjate ühistute tänased kogemused rahvusvahelistel turgudel kaubeldes julgust tekitavad, innustades nii ka teiste valdkondade esindajaid. „Mitmed meie ühistud saavad tooteid eksportides toormest kõrgemat lisandväärtust. Samm edasi oleks juba see, kui erinevad ühistud suudaksid turul konkureerimise asemel koostööd teha, et saavutada paremad tingimused ning kogu sektor sellest võidaks,“ rääkis Värnik.

Ühistegevust kirjeldas Värnik kui väärtus- ja usalduspõhist majandamist, mille praktikad näitavad, et ühistud lõpetavad sageli tegevuse, kuna ettevõtjate jaoks on suur väljakutse leida ühiseid väärtusi või kõrvale jätta muresid, mis takistavad uues olukorras edasi liikuda. „Tuues näidetena kasvõi viimaste aastate piima hinna kriisi ja selle aasta rasked ilmastikuolud, on sellised olukorrad näidanud vajadust uute paindlike lahenduste leidmiseks sarnastest olukordadest väljatulekuks, mis on ettevõtjatele täna komistuskiviks,“ lisas Värnik. Samas nentis programmi juht, et Eestis on huvi ühistegevuse vastu selgelt olemas ning käesoleva aasta vältel on programmi toel tuule tiibadesse saanud nii mõnigi ühistu. Et ühine planeerimine, sisendite ostmine ja toodangute mahtude, turustamise ja müügi kavandamine peaksid andma ettevõtjatele kulueelise ja -efektiivsuse, loetakse ühistegevust üheks riskide ennetamise ja nendega toimetuleku võimaluseks.

Konverents, mis keskendub eeskätt ühistegevuse rahvusvahelistele kogemustele, toimub 17. novembril algusega kell 09.30 maaülikooli peahoone aulas. Konverentsi korraldamist toetab Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfond.

Konverentsi päevakava leiad SIIT.
Lisainfo: Rando Värnik, ühistegevuse programmi juht (rando.varnik@emu.ee, tel +3725274808)