Uudised

Maaülikooli professoreid tunnustati Valgetähe IV klassi teenetemärgiga

Foto: Vabariigi Presidendi Kantselei

Eesti Vabariigi 100. sünnipäeva eel annab president Kersti Kaljulaid riigi teenetemärgid tänuks 166 inimesele, kelle pühendumus oma kutsetööle või kogukonnale on muutnud kogu Eesti elu paremaks. Tänavu saavad Valgetähe IV klassi teenetemärgi teiste seas meie Eesti Maaülikooli professor ja metsateadlane Andres Kiviste ning emeriitprofessor ja mahepõllumajanduse edendaja Anne Luik.

„Teenetemärgi andmine tähendab, et uurija tööd on märgatud, kuid sedagi, et lootused töö osas on suured,“ rääkis maaülikooli professor Andres Kiviste. Ta lisas, et see on tunnustus kogu metsauurimise valdkonnale. Kiviste sõnul ootab ühiskond puhkenud metsateemalises diskussioonis metsauurijatelt argumenteeritud seisukohti ja usaldatavaid arengustsenaariume erinevate metsapoliitiliste otsuste jaoks. Rääkides põhimõtetest, mida on Kiviste oma elu ja töö juures alati järginud, tõi professor välja, et tema jaoks on oluline hinnata uurimisgrupi sisest koostööd, et igaüks saaks panustada oma tugevamate oskustega. „Samas soovin toetada ka igaühe initsiatiivi ja vaba arengu võimalust. Arvan, et mõistlik tasakaal nende äärmuste vahel on võimalik. Seega püüdkem üksteist rohkem mõista ja arvestada!“

Emeriitprofessor Anne Luik sai teenetemärgi eelkõige panuse eest Eesti mahepõllumajandusse. Ta on aastaid uurinud, kuidas tõsta mulla viljakust ja vähendada taimekaitsevahendite kasutamist, et toidutootmine põllumajanduses oleks kestlik ja keemiavaba. „Tunne on üllatav,“ rääkis emeriitprofessor. „Loomulikult on tore, et mahepõllumajandust on märgatud, sest enamasti ei ole see domineeriv suund. Minu arvates on aga tänases päevas väga oluline mõelda, kuidas me loodusega Sina peale saaksime ja enam selle reeglite järgi oskaksime talitada,“ lisas ta.

Luige sõnul on Albert Schweitzeri põhimõte „aukartus elu ees“ täna veelgi päevakajalisem kui varem, kuna inimese mõju loodusele on muutunud suuremaks. „Inimesed on teadlikumad, kuid ei toimi teadlikumalt. Kuigi me arvame, et tehnoloogiad toimivad meie kasuks, seda toimuda ei saa, kui me loodusega ei arvesta.“ Ta lisas, et Eestil on suur potentsiaal, kuna meie asustustihedus on väiksem ning loodust on alles rohkem kui mujal. „Võiksime olla eeskujuks – väike ja tubli, hoidev ja arvestav. Esmase kasu saamine tuleks tagaplaanile seada ning leida lahendus, mis tagaks elu nii meile kui ka kõigile teistele organismidele. Kogu Eestimaa hoidmine algab meist endist.“

Teenetemärgid on tunnustus nende sihikindluse eest oma tegevuses ning lojaalsuses põhimõtetele, millele toetub kaasaegne Eesti.

Soovime õnne ja tunneme ordeni saajate üle suurt uhkust!