Uudised

Maaülikooli loomaarstid opereerisid Tallinnas elevanti

Foto: Tallinna loomaaed
Elevant Carli operatsioon.

Mitu kuud valmistati Tallinna loomaaias ette elevant Carli operatsiooni. Suurt looma vaevasid mädase nõrega moodustised ehk abstsessid. Appi paluti Eesti Maaülikooli veterinaarid ja juuli keskel saigi Carl oodatud abi.

Maaülikool oli esindatud viieliikmelise kirurgide meeskonnaga. Tegevusi juhtis Eesti Maaülikooli kliinilise veterinaarmeditsiini õppetooli kliiniline juht Aleksandr Semjonov. Samuti osales operatsioonil dr. Cobus Raath, kes on töötanud 15 aastat Lõuna-Aafrika Vabariigi Krügeri rahvuspargis ja on ravinud rohkem kui tuhandet elevanti.

Loomaaia direktor Tiit Maran rääkis, et Carli esijalal oli juba mõnda aega olnud mädase nõrega moodustis ehk abstsess ning veel üks väiksem abstsess asus looma põsel. „Abstsess on loomaaedades elavatel elevantidel sageli ette tulev terviseprobleem,“ kinnitas Maran.
Direktor lisas, et kuna suurem abstsess asus elevandi parema küünarliigese juures, oli oht, et täieliku anesteesia ajal jääb elevant lamama valele küljele, mistõttu tehti anesteesia seisvas asendis. „Oli ka risk, et Carl kukub. Tema püsti aitamiseks oli kohal 41 Vahipataljoni ajateenijat, et kuus tonni kaaluvat elevanti vajadusel liigutada,“ ütles ta.

Eesti Maaülikooli kliinilise veterinaarmeditsiini õppetooli kliiniline juht Aleksandr Semjonov rääkis, et  operatsiooni käigus avati mõlemad abstsessid, puhastati haavad seespidiselt ning võeti proovid diagnoosi täpsustamiseks. Tema sõnul läks operatsioon plaanipäraselt ja elevant uinus õiges asendis ning ajateenijate abi tarvis ei läinud.

Semjonov lisas, et tema varasema kogemuse põhjal paranevad taolised haavad operatsioonijärgselt kuni pool aastat ning võivad loomaaia külastajaid ehk esialgu ehmatada. Krügeri rahvuspargis töötanud dr. Cobus Raath ütles, et muretseda ei tasu, sest haavade veritsemine on osa paranemisprotsessist.

Lisaks Carlile elab Tallinna loomaaias veel kaks Aafrika elevanti ja nad kõik on sündinud Krügeri rahvuspargis Lõuna-Aafrika Vabariigis. Tallinna jõudsid elevandid 1985. aasta suvel, olles paariaastased.

Eesti Maaülikooli ja Tallinna Loomaaia vahel on sõlmitud koostööleping ning ülikool ravi eest tasu ei küsi. Küll aga saab loomakliiniku personal elevandi opereerimisest väärtusliku kogemuse. „Loomaaed tänab maaülikooli loomaarste ja loodab heale koostööle ka tulevikus,“ lausus direktor Tiit Maran.

Loomaaia külastajad esialgu Carli veel ei näe, sest elevant peab operatsioonist taastuma.