Uudised

Eesti Maaülikooli väisasid metsateadlaste maailmaorganisatsiooni juhid

Möödunud nädalal võõrustas maaülikool esmakordselt metsateadlaste maailmaorganisatsiooni juhte, et tutvustada siinseid metsanduse õppe põhimõtteid. Üheskoos külastati ka valdkonna olulisemaid praktikabaase ja tutvuti Eesti kultuuriga.

Organisatsiooni president prof. Mike Wingfieldil ja tegevdirektor dr. Alexander Buckil oli võimalus kahe päeva jooksul tutvuda maaülikooli metsapatoloogia labori, Järvselja õppe- ja katsemetskonna, oluliste metsanduslike kastealade, metsapatoloogiliste objektide ning maailma kõrgeima hariliku männiga Ootsipalus Põlvamaal.

Külalised jäid visiidiga väga rahule ja olid positiivselt üllatunud sellest, kuidas on Eesti metsateadlased suutnud teha tippteadust vaatamata riigi väiksusele globaalses maailmapildis. „Prof. Wingfield, kes on erialalt maailmatasemel metsapatoloog, tutvus huviga maaülikooli kolleegide tööga enda valdkonnas ning kinnitas fakti, et veelgi enam tuleb pöörata tähelepanu sissetungivate võõrliikide uurimisele nii lokaalselt kui globaalselt,“ rääkis maaülikooli metsapatoloogia dotsent Rein Drenkhan. Lisaks arutleti selle üle, kuidas võiks IUFRO olla nähtavam Eestis ja milliseid koostööprojekte saaks ja tuleks teha IUFRO egiidi all tulevikus.

Metsateadlaste maailmaorganisatsioon ehk IUFRO on globaalne vabatahtlikkusel põhinev koostöövõrgustik, mis ühendab enam kui 15 000 teadlast ja 650 liikmesorganisatsiooni 126 riigist. Maaülikooli on ainus maailmaorganisatsiooni liige Eestis. Eestil on oluline roll ka seoses järgmise IUFRO maailmakongressiga aastal 2024, mis leiab aset Stockholmis ja mille organiseerimisel on kaasatud ka Baltimaad, lisas Drenkhan.

Prof. Mike Wingfield töötab Lõuna-Aafrika Pretoria Ülikoolis. Olles maailma tippteadlane metsapatoloogias, on ta enam kui 1100 tipptasemel teadusartikli autor ning üle saja doktoritöö juhendaja. Tema eriline huvi on puidu värvimuutusi tekitavad seened (sugukonnast Ophiostomataceae) ja neid seeni levitavad putukad. Dr. Alexander Buck on metsaökonoomika ja poliitika tippasjatundja, kes töötab IUFRO peakorteris Viinis. Nimetatud külaliste saatja oli Eesti Maaülikooli metsanduse eriala vilistlane Andre Purret, kes töötab IUFRO peakorteris Viinis globaalse metsaekspertide paneeli projektijuhina.