Uudised

Tartu tänavune jõulupuu tuleb kingitusena maaülikoolilt

Foto: Kaie Ein

Tuleval talvel võib Tartu Raekoja platsis ehteis näha Järvseljal sirgunud 21,4 meetrist kuuske.

Metsakasvatuse ja metsaökoloogia õppetooli dendroloogiadotsent Ivar Sibul rääkis, et jõulupuu kinkimise mõte on ajendatud mitmest olulisest faktist ja kuupäevast. Esiteks tähistatakse tuleval aastal 100 aasta möödumist kõrgema metsahariduse andmisest Eestis. Samuti täitub järgmisel aastal 100 aastat hetkest, mil Tartu ülikooli metsaosakonna rajaja Andres Mathiesen küsis tudengite ja õppejõudude praktika- ja teadusbaasiks tolleaegset Kastre metskonna Peravalla metsandikku ehk Järvselja piirkonna metsi.

Kuna esimene advent, mil linna keskväljakul süüdatakse jõulupuul tuled, on tänavu 1. detsembril, mis on ühtlasi ka emakeelse ülikooli aastapäev, siis soovivad metsateadlased ja kogu Eesti akadeemiline metsateenijate kogukond teha kingitava jõulukuusega sümboolse kummarduse 100-aastaseks saavale rahvusülikoolile.

Teadlaste pakutav kuusk asub Tartumaal Kastre vallas Järvselja küla keskuses. Sibula kinnitusel on kauni ja kahara võraga kuusele lihtne veotehnikaga ligi pääseda. Liiga tee ääres kasvav puu on hakanud paraku takistama juurdepääsu kõrvalasuvale taimeaiale ja kasvuhoonele, mistõttu on selle puu raiumine pikemas perspektiivis möödapääsmatu. Kingitava puu mälestuseks istutatakse tuleval kevadel lähedal olevasse nn Metsaülema parki noor kuusepuu.