Uudised

Peahoonet kaunistavad pallaslaste skulptuurid

Maaülikooli peamaja fuajees, teise korruse aatriumis ja raamatukogus saab vaadata näitust Tartu Kõrgema Kunstikooli Pallas skulptuuri eriala lõputöödest.

Skulptuurinäituse initsiaatoriks on rektor Mait Klaassen. Avamisel lausus ta, et mõned aastad tagasi kunstikooli külastades märkas ta, et nende ladu on täis väikevorme. "Kui meie vilistlaste toodang jõuab meie toidulauale, siis Pallase rahva toodang ei kuulu mitte lattu, vaid see tuleb tuua rahva ette, et looming stimuleeriks ka teisi inimesi ja tegevusi," sõnas ta. Nii tekkiski idee tuua tööd maaülikooli näitusele. Seda enam, et paljusid neist skulptuuridest pole avalikkus varem näinud.

Kõrgema kunstikooli rektor Vallo Nuust lausus, et vahel võtavad asjad aega ja nii on ka selle näitusega. "Eellugu on pikk ja jäägu ka teosed siia pikemaks ajaks. Aastaks," pakkus ta. Selle võimaluse võttis maaülikool lahkesti vastu.

Kuraator Tõnis Paberit tänas alustuseks maaülikooli, sest taiesed toetuvad siinsamas Regino Kase käe all valminud alustele. Neid saab kindlasti kasutada ka järgnevate tööde eksponeerimisel, leidis Paberit. Tema sõnutsi leiab väljapaneku hulgast viimase 30 aasta kõnekaid lõputöid.

Kui varem kandis skultptuuriga tegelev osakond nime kivi kunstilise töötlemise osakond ja suurem rõhk oligi kivitöödel, siis hiljem on osakond materjalide poolest vaheldusrikkam. Ka sel näitusel võib näha taiesed nii mesilasvahast, turbast kui eri kivimitest. Autoritest on esindatud sellised tuntumad Pallase lõpetanud, nagu Rasmus Reist, Rauno Thomas Moss jt.

Avamisel võttis sõna ka kunstihuviline Kalju Konsin, kelle arvates on suurepärane, et maaülikool korraldab kunstinäitusi. Seda on ülikool teinud ka varem. "Inimene vajab kunsti enda ümber, et kaunistada kodu või usukommete täitmiseks. Ükski inimene ei saa elada kunstita," leidis Konsin.

Veel kiitis ta kasutatud materjalide mitmekesisust ning sõnas, et nüüd, mil Tartu valmistub saama kultuuripealinnaks, peab ta oma linna ja kunsti ka välja näitama.