Uudised

Ajakiri valis parimaks maaülikooli teadlase osalusel valminud artikli

Maastikuuuringute käsitlemisele keskendunud teadusajakiri Landscape Research, mis kuulub oma valdkonnas maailma mõjukamate hulka, tunnustas maaülikooli keskkonnakaitse professorit Kalev Seppa. Nimelt valis ajakiri tänavu ilmunud artiklite seast parimaks just Sepa osalusel ilmunud kirjatöö.

Artikkel “Drivers of European landscape change: stakeholders’ perspectives through Fuzzy Cognitive Mapping” räägib, kuidas maastiku muutumise keerukate protsesside mõistmine on tulevase maastiku ja maaressursside arengu suunamisel ülioluline. Teadlased uurisid Euroopa kuues erinevas keskkonnatsoonis maastiku muutumise protsesse ja leidsid, et maastike kvaliteedinäitajad on oluliselt halvenenud.

Tuleb silmas pidada, et maastikud on keerulised süsteemid, millel on palju koostoimeid. Muutusprotsess on kõigil juhtudel erinev, olgu ajendiks linnastumine, maa hülgamine või intensiivne põllumajandus. Paljuski on maastike säilimine või muutumine seotud poliitikatega, milles osa parandavad otseselt maastiku kvaliteeti, ent osad on jällegi põhjustavad maastiku kvaliteedi langust.

Domineerivad mõjurid on Euroopa Liidu poliitika ja maailmamajandus. Mõnikord õnnestub poliitikaid siiski ühendada keskkonnasõbralike tegurite või juhtimissüsteemiga. Negatiivsete kõrvalmõjude leevendamiseks suunatud maastikupoliitika on hädavajalik, leiavad teadlased.
Artikli autoriteks on Theo van der Sluis, Bas Arts, Kasper Kok, Marion Bogers ja Anne Gravsholt Busck Hollandist, Kalev Sepp Eesti Maaülikoolist, Isabel Loupa-Ramos Portugalist, Evangelos Pavlis Kreekast, Nicoleta Geamana Rumeeniast ja Emilie Crouzat Prantsusmaalt.

Autoritele jagas tunnustust ajakirja peatoimetaja professor Emma Waterton, kelle kinnitusel oli toimetuse arvamus parima artikli valimisel üksmeelne. Auhinnaks pani ajakiri välja 250 Briti naelsterlingit.