Uudised

Viiruste leviku takistamiseks peavad eesliinil püsima ka veterinaarid

Eesti Väikeloomaarstide Selts, Eesti Loomaarstide Ühing ja Eesti Maaülikool tegid täna pöördumise peaminister Jüri Ratasele palvega, et ka veterinaarid ja nende abilised arvataks elutähtsate tervishoiutöötajate hulka, kellele tagatakse isikukaitsevahendid, desinfitseerivad ained ja teised ohutuks tööks vajalikud materjalid.

„Tänases kriisisituatsioonis ja viirusekoormuses ei ole mõistlik teha järeleandmisi toiduohutuse veterinaarse järelvalve seisukohalt. Samuti omavad suurt majanduslikku mõju loomataudide võimalikult varajane avastamine ja kontrolli all hoidmine,“ seisab ühingute ja ülikooli pöördumises. Küsimus ei ole üksnes SARS-CoV-2 viiruse leviku pidurdamises, vaid valmisoleku tagamises ka sigade aafrika katku ning teiste maailmas levivate ja arenevate viiruste vastu.

Seetõttu on esmatähtis, et loomaarstid koos abipersonaliga, töötades erinevates sektorites, oleks määratletud kui „elutähtsad tervishoiutöötajad“. See tagaks neile tööks vajalikud vahendid ja annaks ligipääsu SARS-CoV-2 viiruse testimisele, mis võimaldaks vähendada nakkuse levikut tööülesannete täitmisel, kiirelt korraldada haigestunud loomaarstide karantiiniseerimist ning võimaldaks samas nende kiiremat tööle naasmist.

Käimasoleva kriisi ajal on loomaarstid võtnud kasutusele kõrgendatud bioohutus- ja hügieeninõuded, muutnud töökorraldust ning soovitanud omanikele võimalusel pöörduda loomaarsti poole üksnes väga tõsiste murede korral, et säästa ravimite ja teiste materjalide varusid, mis hakkavad lõppema.

Arvestades, et ettevõtjatest loomaarstidel ei ole humaanmeditsiiniga sarnast riiklikku süsteemi ja tuge (Haigekassa, Terviseamet), siis soovime, et vajadusel oleks ettevõtjatest loomaarstidel võimalik taotleda riigi rahalist toetust. Veterinaarse teenuse jätkamine tagab meie igapäevase ohutu ja kvaliteetse toidu, zoonooside kontrolli all hoidmise ja varajase diagnoosimise, loomadele ravimite ja raviteenuse kättesaadavuse, mis on neile ja rahva tervishoiule eluliselt vajalik.

Loomade tervise ja heaolu tagamiseks peaks loomaarstidel olema hädavajadusel tagatud liikumisvabadus ajutiselt suletud riigisisestesse riskipiirkondadesse (antud hetkel nt Saaremaa ja Hiiumaa) ja erandkorras ka haige looma liikumine riskipiirkonnast välja, kui kohapeal abistamise võimalused puuduvad.

Pöördumisele kirjutasid alla:

Eesti Väikeloomaarstide Seltsi president Ingrid Hang, DVM, PhD
Eesti Loomaarstide Ühingu president Priit Koppel, DVM
Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen, DVM, PhD

Lisainformatsioon ja kontakt: Priit Koppel (ELÜ president), e-post: koppel.priit@gmail.com; tel: +372 5662 8229