Uudised

Tudengi uurimisprojekti tunnustati rahvusvahelise stipendiumiga

Igal aastal annab Universities Federation of Animal Welfare (hiljem UFAW) välja stipendiume, mille eesmärk on propageerida üliõpilastele teadust loomade heaolu valdkonnas, rahastades uuringuid, mis teemaga seostuvad. Möödunud aastal tunnustati rahvusvahelise stipendiumiga maaülikooli veterinaarmeditsiini tudeng Johanna Piiborit.

Johanna uurimisteema oli sigade heaolu ja tervis tava- ja mahetootmises pärast Sigade Aafrika katku, mistõttu toimusid seadustikus muudatused sigade pidamistingimustes. „Projekti käigus omandasin mitmeid oskusi, nagu rahastuse taotlemine, metoodika väljaarendamine jt, millega ma varem polnud kokku puutunud,“ kirjeldas Johanna tööprotsessi. Viimane, aga väga oluline samm oli tulemuste esitamine Edinburghis, mis oli tema sõnul huvitav kogemus, eriti, et kohapeal oli võimalus näha ja kuulda, mida teistes riikides samas valdkonnas tehakse.

Kuigi see õppeaasta on Johanna jaoks veterinaarõppes viimane, on ta kindel, et soovib ülikoolis ka jätkata. „Edasi plaanin ma doktorikraadi ning hakata elukutseliseks teadlaseks. Usun, et tänu projektile sain ma esimese kogemuse sellest, milline on töö teadlasena. Kindlasti on see mulle tulevikus kasuks.“

Loomade heaolu on Johanna sõnul oluline valdkond, mis peaks enam kajastust leidma põhjendatud argumentidega. „Tarbijad ja loomaomanikud on järjest teadlikumad ja ka nõuavad rohkem, mis tähendab, et tuleb leida mõõdetavaid parameetreid, millega hinnata loomade heaolu,“ lõpetas ta.