Uudised

Metsamaja kõrval hakkab kõrgust koguma juubelitamm

See polnud juhus, et 15. augusti keskpäeval istutati Eesti Maaülikooli Metsamaja ette akadeemilise metsandushariduse 100. aastapäevaks just hariliku tamme kitsavõraline ehk püramiidjas vorm. Just selliseid tammesid kasvatati metsandusõppega tihedalt seotud Järvselja metsades juba 100 aastat tagasi.
Akadeemilise metsandushariduse sünniks loetakse 1920. aasta 15. augustit, mil Tartu ülikooli juurde asutati metsaasjanduse ja geodeesia õppetool. Sellest omakorda kasvas aasta hiljem välja metsaosakond, mille eestvedaja ja esimene juhataja Andres Mathiesen viis 1921. aastal esimesed üliõpilased pärast talvist õppetööd puust lodjaga äsja ülikoolile antud toonase Kastre-Peravalla metskonda geodeesiapraktikumi.
Tänaseks on Tartus koolitatud rohkem kui 4000 kõrgharidusega metsandusspetsialisti, kes oskasid Eesti metsi hoida ja targasti majandada nii minevikus ning nad teevad seda ka tulevikus.
Pidulikkust lisasid päevale veelgi Eesti Posti tervikasja esitlus ja eritempel "100 aastat emakeelset akadeemilist metsandusharidust". Tervikasja kujundusse tõi kunstnik Indrek Ilves kokku ajajoone akadeemilise metsandushariduse oluliste daatumitega ning akadeemilisele metsateenijate kogukonnale sümboltähendusega hooned nagu tudengitele suvise praktika ajal teiseks koduks olnud Järvselja vana jahiloss ja maaülikooli praegune Metsamaja Tartus Kreutzwaldi tn 5. Kolmanda kujunduselemendina on kaardil metsandushariduse sündi mõjutanud olulised persoonid: Andres Mathiesen, Oskar Daniel ja Kaarel Veermets. Kaart on varustatud templi ja margiga ning see on saatmiseks valmis.
Metsandushariduse juubeliüritused said alguse juba möödunud aasta sügisel, mil maaülikool kinkis Tartu linnale jõulupuu. Kuusk ehtis Emajõelinna Raekoja platsi kogu pühadeaja. 4. juunil korraldasid metsateadlased lodjasõidu Tartust mööda Emajõge ja Ahja jõge Ahijärvele, et korrata 99 aasta tagust tudengite retke. Seejärel istutati Järvselja metskonda juubelimets. Päev hiljem tõi lodi metsateadlased Tartusse tagasi. Selgi korral sümboolselt ja puukoormaga. Oli ju metskonna üks ülesandeid varuda küttepuid Tartu ülikooli enam kui 700 ahju soojendamiseks. 16. juunil avati Tähtveres maaülikooli linnakus lillepeenar, tähistamaks sajandi möödumist metsatarkuste õpetamisega alustamisest ülikoolis.
Juubelipidustused kulmineeruvad 17. augustil aktuse ja vilistlaskokkutulekuga Eesti Rahva Muuseumis. Seal avatakse näitus "Mets on tarkuse (k)andja", esitletakse juubeli tänumünti, vilistlasmärki ja ajalooraamatut "Sada aastat emakeelset metsanduslikku kõrgharidust Eestis".
Ürituse avavad peaminister Jüri Ratas ja Eesti Maaülikooli rektor Mait Klaassen.