Uudised

Eestlaste lemmikõunaks valiti taas maaülikoolis aretatud sort

Foto: EMÜ Polli aiandusuuringute keskus
Eestlaste lemmikõun 'Krista'.

12. septembril selgusid aiandusettevõtte Hansaplant korraldatud konkursil eestlaste lemmikõunad ning juba kolmandat aastat järjest valis rahvas parimaks Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuses aretatud sordi 'Krista'.

Hansaplanti teatel said külastajad Suurel viljapuude päeval degusteerida erinevaid õunasorte nii suvi-, sügis kui taliõunte seast ning valida 14. korda oma lemmikõuna. Kolmandat aastat järjest võitis rahva südamed sügisõun 'Krista', teist ja kolmadat kohta jagama sügisõunad 'Kaimo' ja 'Liivi Kuldrenett'. 'Kaimo' on aga samuti Pollis aretatud sort.

Polli aiandusuuringute keskuse sordivaramus talletatud info järgi aretas sordi aiandusteadlane Kalju Kask ning sordina on 'Krista' registreeritud 2007. aastal. Sort on Eesti sordikaitse all, soovitatavate sortide nimekirjas alates 2004. aastast ning äri- ja koduaiasordina Eestis laialt levinud. Tegemist on hästi säiliva sügissordiga, mis hakkab varakult vilja kandma. Puuduseks võib lugeda viljade varisemist, kui koristusega hilineda.

Õun on keskmine kuni suur (100 – 200 gr), ümmarguse kuni laiümmarguse kujuga. Valkjaskollane põhivärvus on suuremas ulatuses kaetud erksa kattepunaga, mis teeb vilja väga atraktiivseks. Viljaliha on valge, tihe, hea magushapu maitsega. Õun sisaldab keskmiselt 8,6 % suhkruid ja 9 mg C-vitamiini 100 g toorkaalu kohta. Õunad koristatakse septembri esimesel poolel ja heades säilitustingimustes võivad viljad säilida kuni veebruarikuu lõpuni.

'Kaimo' on samuti Kalju Kase aretatud sort, mis registreeriti sordiks 2008. aastal. Õunad on keskmise suurusega ja ümmargused. Põhivärvus valkjaskollane. Punane kattevärvus on kas osal vilja pinnast või üle terve vilja. Viljaliha valge, mahlane, magusa maitsega.

'Liivi Kuldrenett' on sageli Eestimaa aedades kasvav õunapuu, mille täpne päritolu on teadmata. Aiandusteadlastele on see sort pakkunud aga head geneetilist materjali. Nimelt on *liivi Kulrenetiga' ristamisel saadud sellised Eesti sordid nagu 'Kaja*, 'Lembitu', 'Reuno', 'Tiina' ja 'Veenus'.