Uudised

Maaülikoolis otsitakse viiruse vastu lahendusi nanotehnoloogiast

Teadlased kogu maailmas otsivad praegu võimalusi, kuidas panna piiri viirusele SARS-CoV-2 ning maaülikool pole siin erandiks. Ülikooli tehnikainstituudis uuritakse, kuidas pidurdada viiruse levikut nanoainetega.
Professor Erwan Rauweli juhtimisel algas uurimistöö, kuidas kaitsta erinevaid seadmeid ja pindu viirusega saastumise eest. Metallituumadega laetud nanokomposiitmaterjalid võivad pakkuda suurt tuge erinevate seadmete disainimisel. Teadustöö sai Eesti Teadusagentuurilt selleks 100 000-eurose sihtotstarbelise uurimistoetuse.
Teadlaste rühma eesmärk on välja töötada uued nanokomposiidid, mis kombineerivad metalseid nanomaterjale polümeerides, et vältida ja piirata saastumist koroonaviirusega. Töö tulemusena loodavad teadlased välja töötada viirusevastased lisandid kattekihtide tootmiseks, et kaitsta igapäevaelus tavalisi pindu, nagu ukselingid, nupud, kaitsevisiirid, plastpaneelid jt.
Polümeer-nanokomposiit takistab viiruse püsimist pinnal ja piirab seetõttu kiiret saastumist. Uurimisprojekt viiakse läbi Eesti Maaülikooli tehnikainstituudi ja veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi koostöös. Instituudid ühendavad oma teadmised nanotehnoloogia, materjaliteaduse ja viroloogia alal.
Projekti raames teeb EMÜ koostööd ka Montpellieris (Prantsusmaal) asuva bioinseneride ja nanoteaduste laboriga (LBN). Uurimisprojektis kasutatavaid nanomaterjale on koostöös Prantsusmaa teadlastega juba uuritud nende võimaliku rakendamise kohta nanomeditsiinis ja vähiravis. Teadustöö tulemused viitavad, et materjalidel on viirusevastaste kattematerjalide loomisel suur potentsiaal.
Nanomaterjalide üks eelis on see, et neid saab toota suures mahus. See võib omakorda pakkuda huvi Eesti ettevõtetele, kellega viirusevastase katte väljatöötamisel ka koostööd plaanitakse. Erwan Rauweli sõnul ei piirdu tulemus üksnes pinnakaitsega viiruste eest, vaid seda saab laiendada ka antimikroobsele kaitsele, mida saab kasutada teiste bioloogiliste ohtude kiire leviku tõkestamiseks ja piiramiseks.

Uurimisrühma kuuluvad prof. Erwan Rauwel, prof. Protima Rauwel, dr. Kaarel Soots, doktorandid Harleen Kaur ja Indrek Virro tehnikainstituudist ning prof. Arvo Viltrop, dr. Kristi Praakle ja Heidi Enneli Granholm veterinaarmeditsiini- ja loomakasvatuse instituudist.