Sündmused

Näitus: Kaugelt põhjast Vahemere äärde: Karl Ernst von Baer Itaalias 1845-1846

Algus: 13.01.2017 10:00

Tartu Ülikooli loodusmuuseum

13. jaanuarist 30. juunini 2017 on Tartu ülikooli loodusmuuseumis avatud näitus: „Kaugelt põhjast Vahemere äärde: Karl Ernst von Baer Itaalias 1845-1846”, mis tutvustab Baeri Vahemere ekspeditsiooni ja selle käigus avastatud uusi mereelustiku liike.

Näitus „Kaugelt põhjast Vahemere äärde: Karl Ernst von Baer Itaalias 1845-1846” tutvustab unikaalset Baeri Vahemere ekspeditsiooni ja selle käigus avastatud uusi mereelustiku liike. Ekspeditsioon sai teoks tänu Vene suurvürstinna Jelena Pavlovna kutsele.

Näituse ühe koostaja, Erki Tammiksaare sõnul on Baeri Vahemere ekspeditsioonid teadusajaloo seisukohast äärmiselt olulised. „Neid võib nimetada esimeseks süsteemseks katseks uurida selle mere veealust elustikku,” rääkis Tammiksaar. Baeri ekspeditsioon oli oma aja kontekstis väga unikaalne, kuna Vahemere veealust elustikku ja näiteks merisiilikute embrüonaalset arengut oli vähe uuritud.

Baeriga oli Vahemerel kaasas Tartu Ülikooli joonistuskooli kasvandik Peterburi Teaduste Akadeemia looduslooliste objektide ülesjoonistaja Georg Wilhelm Pape. Pape pidi Baeri kogutud liigid üles visandama ja tegi seda nii meisterlikult, et tema joonistused võimaldasid spetsialistidel määrata kujutatud liikide tänased nimed. Näitusel saabki näha reproduktsioone ekspeditsioonil tehtud liikide joonistustest.

Näitus valmis 2015. aastal Itaalias ning seda eksponeeriti Trieste ja Genova loodusmuuseumides.  Näituse tekstid on inglise ja itaalia keeles, millele on Eesti väljapaneku jaoks lisatud eestikeelne sissejuhatus. Näituse Eestisse toomise ja väljapaneku korraldas Tartu ülikooli loodusmuuseum ja botaanikaaed.
 

Koostajad:
Erki Tammiksaar – Tartu ülikool, Eesti maaülikooli teadusloo uurimise keskus, Margherita Raineri – Genova ülikool
Riccardo Brunetti – teaduslik ekspert
Juliet Ospovat – kujundaja