Uudised

Maaülikool panustab väikeettevõtluse arengusse

Teisipäeval, 19. mail kell 11 avatakse pidulikult Eesti Maaülikooli Polli aiandusuuringute keskuse tootearenduskeskus.
 

Tootearenduskeskuses paikneb kümmekond puuviljade-marjade töötlemisseadet, mis võimaldavad ettevõtjail katsetada uusi tooteid ja teha ka väikepartiides moose-mahlu.

Moodsa katseköögi rajamisse panustas maaülikool 22 mln kr, EL-ist lisandus veel 7,4 mln kr.

Polli aiandusuuringute keskuse innovatsioonijuhi Ivar Milleri sõnul annab Eesti Maaülikool tehnoloogiakeskuse loomisega suure panuse väikeettevõtluse arengusse. Keskus peaks aitama alustavaid ettevõtjaid ja väiketootjaid esimesi samme astuda.

«Kui algaja ettevõtja ise investeeriks seadmeparki, ei jõuakski ta algusest kaugemale,» lausus Miller. «Euroopa Liit toetas projekti selleks, et väiketootja saaks siin rentida seadmed ja teha oma toodangu. Maksta tuleb tal vaid vee ja elektri eest.»

Seadmetest väärib esiletõstmist kodumaine desintegraatorveski, mis võimaldab marju väärtustada 100%-liselt ja kasutada ära ka vitamiinirikkad seemned ja kestad. Naturaalset marjapüreed võib külmutada ja pakkuda toodet aastaringselt koolide-lasteaedade toitlustajaile tervislike magustoitude valmistamiseks.

Tootearenduskeskuse valmimise järel pakub Polli aiandusuuringute keskus Eestimaa aiapidajaile täisteenust – sordiaretusest ja geneetikast kuni töötlemise ja pakendamiseni.

 

Täiendav info: Ivar Miller, Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi Polli aiandusuuringute keskuse innovatsioonijuht, tel 56222746.

 

19.05.2009