Uudised

Palmses arutletakse rahvusparkide ja metsade majandamise teemal

Keskkonnaamet ja Eesti Maaülikool korraldavad 1. ja 2. juunil Palmse mõisa koolituskeskuses Eesti looduskaitse visioonikonverentsi „Rahvuspargid – looduskaitse teerajajad“. Seoses Lahemaa rahvuspargi juubeliaasta ning rahvusvahelise metsa-aastaga on konverentsi fookuses rahvuspargid ja metsade säästlik majandamine.  

Konverentsi ühe moderaatori Kaili Viilma sõnul on rahvuspark unikaalne rahvusvaheliselt tunnustatud ja kõrgete ootustega seotud kaubamärk. „Rahvuspargiga tegelejate õlgadel lasub suur vastutus. Seepärast on ka oluline kujundada ühine nägemus ja arusaam, kuidas rahvusparkide kaitset korraldada,“ ütles Viilma.

Konverentsi üks ettekandjatest, Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi maastikukorralduse ja loodushoiu osakonna juhataja Kalev Sepp toob konverentsi olulisusena välja just selle, et teise päeva töötubades arutletakse loodushoiu olulistel teemadel. ”Püüame leida vastuseid küsimustele, kuidas kaitseala väärtuste hoidmisse paremini kaasata kohalikke elanikke ja kuidas veelgi parendada looduskaitsekorraldust Eestis nii kaitsealadel kui ka väljapool kaitsealasid. Samuti arutleme, milliseid rahvusvahelise tasandi looduskaitse arengutrende peaksime Eestis arvestama ja millised võiksid olla tulemuslikumad abinõud loodushoiu eesmärkide saavutamisel,” täpsustas Sepp.

Visioonikonverentsil käsitletakse rahvusparke mitmest erinevast vaatenurgast: rahvuspargid kui regionaalse arengu, kohaliku elu elavdamise ja uudsete kaitsekorralduslike meetmete rakendamise teerajajad. Looduskaitsevaldkonna mitmed nimekad eestkõnelejad nii Eestist kui ka välisriikidest ja rahvusvahelistest organisatsioonidest heidavad konverentsil pilgu  rahvusparkide minevikku ja loovad kujutluse tulevikust ning toimub arutelu parimate lahenduste leidmiseks.

Korraldajate nägemuses võiks visioonikonverents muutuda iga-aastaseks looduskaitse tähtsündmuseks, mis keskendub ühele või mitmele antud aastal aktuaalsele teemale. 

Konverentsile on kutsutud looduskaitse valdkonna juhtijad, korraldajad, ametnikud, asutuste ja organisatsioonide esindajad ning loodusajakirjanikud.

Visioonikonverentsi kava ja teised Lahemaa juubeliaasta tähtsündmused on leitavad Keskkonnaameti kodulehelt: http://www.keskkonnaamet.ee/lahe/loodus/lahemaa-40/

Lahemaa rahvuspargi 40. aastapäeva tähistamisele pühendatud visioonikonverentsi toetavad SA KIK ja Euroopa Regionaalarengu Fondi Interreg IVC programm.

 

Lisainfo: Leelo Kukk, Keskkonnaameti peadirektori asetäitja eluslooduse alal, tel 55597705, leelo.kukk@keskkonnaamet.ee

Kalev Sepp, Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi maastikukorralduse ja loodushoiu osakonna juhataja, tel 731 3777, 5100678, kalev.sepp@emu.ee

 

Aet Truu
Keskkonnaameti pressiesindaja
6272 195
510 8854
aet.truu@keskkonnaamet.ee

 

Marge Kohtla
Eesti Maaülikool
Avalikkussuhete osakond
Kommunikatsioonispetsialist
731 3044
503 5584
marge.kohtla@emu.ee