Uudised

Tudengisatelliit stardib orbiidile homme

Homme kell 5.06 Eesti aja järgi lennutatakse Euroopa kosmosesadamast Prantsuse Guajaanas orbiidile Eesti esimene satelliit ESTCube-1, mille projekteerimisest võttis osa ka Eesti Maaülikooli tudeng.

Eesti tudengisatelliidi programm, milles on tööperioodi vältel osalenud ligi sada üliõpilast Tartu Ülikoolist, Tallinna Tehnikaülikoolist, Eesti Lennuakadeemiast ning Eesti Maaülikoolist, algatati 2008. aastal eesmärgiga populariseerida reaal- ja inseneriteadusi, anda tudengitele praktilisi kogemusi ning arendada ettevõtlikkust. ESTCube-1 satelliidi teaduslikuks missiooniks on elektrilise päikesepurje komponentide katsetamine.

Eesti Maaülikooli tehnikakolledžis tehnotroonikat õppiv Ants Agu võttis osa ESTCube-1 kaamera tehnoloogia projekteerimisest: „Sain ette ruumi, kuhu kaamera pidi mahtuma, massi, mida ei tohi ületada, objektiivi, mida peab kasutama, pluss filtrid ning sensori - nende alusel tegin 3D-mudelid, milleks kulus oma 3-4 kuud, hiljem tegin tehnoloogilised joonised ning vastava mudeli,“ selgitas ta oma rolli. „ESTCube-1 kaamera korpuse konstrueerimine oli heaks võimaluseks panna proovile ülikoolist saadud teadmised – esialgu paberile kritseldatud sketšid muutusid ajapikku joonestusprogrammides detailseteks joonisteks, milles sisaldusid tootmiseks vajalikud tehnoloogilised nüansid. Õpitu aitas mõista, kuidas keerulisi ülesandeid süstemaatiliselt tükeldades saab neist väiksema kaliibriga ülesanne, millest on juba lihtsam jagu saada.“

Eesti saamist kosmoseriigiks võib jälgida otseülekandena veebilehelt www.arianespace.tv.