Uudised

Ilmus Andres Alandi kaastoimetatud raamat kariloomade tervist ja heaolu kindlustava pidamiskeskkonna kujundamisest

Juuni lõpus ilmus kirjastuses Wageningen Academic Publishers Eesti Maaülikooli veterinaarmeditsiini ja loomakasvatuse instituudi direktori Andres Alandi ja Austraalia Lõuna-Queenslandi Ülikooli teadlase Thomas Banhazi ühistoimetatud käsiraamat „Livestock housing - Modern management to ensure optimal health and welfare of farm animals“. Raamat annab ülevaate loomade tervist ja heaolu tagava kaasaegse pidamiskeskkonna jätkusuutlikust korraldamisest ja kindlustamisest.

„Kaheaastase toimetamistöö järel võin kinnitada, et tegemist on heatasemelise trükisega, mida tasub soetada nii õppe- kui teadusraamatuna. Käsiraamatu Euroopast, Austraaliast ja USA-st pärit autorite hulgast tunneb kindlasti ära palju maailma juhtivaid spetsialiste, kellest mitmed on  Eestiski esinemas käinud,“ lausus Andres Aland.

Livestock housing“ on kirjutatud kõigile, kelle töö, uurimistegevus või õpingud on seotud produktiivloomade optimaalset tervist ja heaolu tagava pidamiskeskkonna korraldamise ja kindlustamisega, eeskätt farmijuhtidele ja -töötajatele, loomakasvatuse ja veterinaarmeditsiini valdkonna teadlastele, loomaarstidele, põllumajandusinseneridele ja loomulikult vastavate erialade tudengitele. Käsiraamatus käsitlemist leidnud olulisemad valdkonnad märksõnadena on: loomade pidamiskeskkonna erinevad komponendid ja ventilatsioon, söötmise ja jootmise korraldus, emissioonid loomaruumidest, farmide hügieen ja sanatsioon, täppispidamine, sõnnikukäitlus, töötervishoid jms. Raamatu koostamise printsiibiks oli kombineerida juhtivate teadlaste ülevaated aktiivsete teadusrühmade kõige värskemate teadustulemustega, et kõigi loomakasvatusega seotud asjatundjatest huvilisteni jõuaks aktuaalseim informatsioon.

Trükisega saab lähemalt tutvuda SIIN.