Uudised

Eesti Maaülikooli kaasabil rekultiveeriti Eestis esimene prügila

Kolmapäeval, 18. septembril kell 15.00 avatakse Saaremaal Kuressaare lähedal Kudjapel avalikuks kasutuseks endine prügila, millest on Eesti Maaülikooli kaasabil arendatud vaba aja veetmise keskus. Päev hiljem toimub Kuressaares prügilate kaevandamist käsitlev rahvusvaheline seminar.

Eesti Maaülikooli meeskond osales projektis idee väljatöötamise faasist ja keskkonnamõjude hindamise läbiviimisest kuni ehitustegevuse kaardistamise ning vee- ja gaasiseireni, lisaks projekteeris Liis Koppel, Maaülikooli vilistlasest maastikuarhitekt endisesse prügilasse kaasaegsed suusa- ja tervisespordirajad. Projektmeeskonna poolt viidi ellu eksperimendid, mille käigus valmistati prügilaplastist ehitusmaterjali, õli ja jäätmekütust, samuti töötas väljasõelutud prügilaplastil katseliselt Eesti Energia Iru jäätmeplokk. Prügila kaeti aga sealtsamast prügilast väljasõelutud pinnasega, millest moodustati  metaanoksüdatsiooni biofilter-kattekiht.

„Tegemist on meie jaoks innovaatilise ja universaalse projektiga, sest on haruldane, et prügila kaetakse sealtsamast välja sõelutud kattekihiga. See on kogu Euroopas esimene omalaadne puhkealaks kujundatud olmeprügila,“ selgitas Eesti Maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudi veemajanduse osakonna professor Mait Kriipsalu.  „Lisaks elluviidud eksperimentidele annab projektile kaalu asjaolu, et tegemist on harvaesineva kooslusega, kus keskkonnatehnoloogilisi töid tehakse üheskoos teadusasutusega, mis annab meie tööle reaalse praktilise väljundi.“ 19. septembril korraldavad Eesti Maaülikool ja Linnaeus University (Rootsi) Kuressaares prügilate kaevandamist käsitleva rahvusvahelise seminari, kus arutatakse tulevikuväljavaateid samalaadsete projektidega jätkamisel.