Uudised

Maaülikooli teadlased räägivad Brüsselis kliimamuutuste mõjust ühiskonnale

Teisipäeval, 19. novembril toimub Brüsselis seminar „Excellence in research for Climate change adaptation“, kus käsitletakse globaalselt aktuaalseid kliimamuutustega kohanemisega seotud strateegiaid ning rahvusvahelist teaduskoostööd. Lisaks tutvustatakse Eesti teadlaste tööd ja panust antud valdkonnas – kliimamuutuste mõjust ühiskonnale räägivad Eesti Maaülikooli teadlased Ülo Niinemets ja Peeter Nõges. 

Seminaril räägib Eesti Maaülikooli taimefüsioloogia professor Ülo Niinemets kliima mõjust ökosüsteemidele („Climate - changing the global future of ecosystems”). Ülo Niinemets on Eesti enimtsiteeritud teadlasi ning maailmas kõrgelt hinnatud taimeteadlane. Niinemetsa teadustöö puudutab põhilisi maakera ökosüsteeme ning ta on uurinud põhjalikult taimede stressi. Ta on avaldanud ühisartikleid enam kui 500 teadlasega 40-st erinevast riigist; kokku on professor avaldanud rohkem kui 200 teadusartiklit, mida on kokku tsiteeritud enam kui 8000 korral. Niinemets on ainus Eesti teadlane, kes kuulub ISI Essential Science Indicators andmebaasi 1% enimtsiteeritud teadlaste hulka kahes eraldi uurimisvaldkonnas (taime- ja loomateadus ning ökoloogia), samuti pälvis ta 2012. a esimese Eesti teadlasena prestiižse Euroopa Teadusnõukogu (ERC) kogenud teadlase grandi.

Veeökosüsteemide korraldamisest muutuva kliima tingimustes („Management of aquatic ecosystems in a changing climate“) räägib maaülikooli limnoloogiakeskuse juhtivteadur Peeter Nõges. Nõges on tunnustatud teadlane ning ekspert, kelle peamisteks uurimisvaldkondadeks on limnoloogia üldiselt, samuti kliima mõju järvede ökosüsteemidele. Ka Nõges kuulub 1% enimtsiteeritud teadlaste hulka taime- ja loomateaduses.

Seminar toimub Eesti Teadusagentuuri Brüsseli T&A-kontaktbüroo eestvedamisel.