Uudised

Maaülikooli mahenädal on äärmiselt populaarne

24.-28. märtsini toimub Eesti Maaülikoolis mahenädal, mille raames pakutakse maaülikooli peamaja kohvikus mahetoitu. Mahenädal toimub Keskkonnainvesteeringute Keskuse energia- ja ressursisäästu konkursi Negavatt raames.

„Iga päev on kohviku menüüs mahetoorainest valmistatud supp, praad ja magustoit,“ selgitas Eesti Maaülikooli Mahekeskuse juhataja Elen Peetsmann, kes lisas, et samuti on kohvikust võimalik osta mahetoorpiima, maheleiba, mahetaimeteed ja -kohvi. Mahenädal on osutunud üle ootuste edukaks, huvi on olnud väga suur ja mahetoit saab menüüst väga kiiresti otsa. „Mahenädalat vedav meeskond soovib selle teemaga ka pärast proovinädalat jätkata ning oma tegevust laiendada – nimelt on plaanis hakata mahetoitu pakkuma kõigis maaülikooli kohvikutes.“ Mahenädalaga on rahul ka kohviku juhataja Lea Põder, kelle sõnul on külastajate huvi mahetoidu vastu olnud suur ning valmistatud mahetoit on kõik ka ära müüdud. 

Eesti Maaülikooli teadusprorektor Ülle Jaakma sõnas, et mahetoidunädala populaarsus tudengite seas on suurepäraseks üllatuseks ning projekti meeskond ja peamaja kohviku kokad on teinud väga head tööd. „Mahetoit on nii populaarne, et kokad on pidanud päev-päevalt valmistatava toidu portsjonite arvu suurendama.“ Jaakma kinnitusel on mahenädal meelitanud kohvikusse ka need, kes lihavaba toitu eelistavad, ning tunnistas, et pakutud taimeroad on väga maitsvad. „Kindlasti aitab mahetoidunädal väärtustada kohalikku toorainet ja on heaks märgiks toidu tootjatele,“ lisas ta.

Mahenädala retseptid koostas Angelica Udeküll Eesti Kulinaaria Instituudist, kes koos kokkadega ka mõned toidud koos läbi tegi. „Menüü koostamisel oli üheks oluliseks eesmärgiks kasutada võimalikult palju kohalikku olemasolevat mahetoorainet. Kuna kevadeks on kodumaise mahetoidu varud juba otsakorral, seadis see retseptide koostamisel omad piirid,“ ütles Elen Peetsmann. Menüüst leiab aga väga huvitavaid toite, nt maapirnisupi, lambaliha kebabi kartuli-pastinaagipüreega, mahlase odravahu, magusa kõrvitsasupi jpm. Iga päev on valikus ka üks lihavaba toit, nt kartuli-kruubi salat.

„Oleme saanud kinnitust, et kui retseptid koostada arvestades tooraine hinda ja hooajalisust ning hankida tooraine otse talunikelt, ei ole mahetoidu hind tavatoidust oluliselt kallim,“ ütles Peetsmann. „Näiteks saab vähendada liha kogust toidus ning kasutada rohkem köögivilju ja teraviljatooteid.“

Projekti „Mahetoit ülikooli“ eesmärk on tuua ülikooli kohvikute menüü valikusse mahetoit ning muuta kasutatav tooraine võimalikult kodumaiseks. Mahenädalat toetab Keskkonnainvesteeringute Keskus energia- ja ressursisäästu konkursi Negavatt raames. Mahetoidu kasutamine on hea võimalus energiat kokku hoida, sest uuringute andmetel kulutatakse selle tootmisel keskmiselt 21% vähem energiat toodanguühiku kohta. Põllumajanduse energiakulust on suur osa seotud sünteetiliste väetiste ja pestitsiidide tootmisega, kuid mahetootmises neid ei kasutata.