Uudised

Kumari loodukaitsepreemia pälvis Aivar Leito

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus andis looduskaitsekuud avades üle Eesti looduskaitsemärgid. Aasta kõige tähtsam, Eerik Kumari nimeline looduskaitsepreemia koos looduskaitse kuldmärgiga anti Eesti Maaülikooli vanemteadurile Aivar Leitole.  Preemia suurus on 5000 eurot.

„Aivar Leito on andnud väga suure panuse lindude uurimisse ja nende kaitsmisesse nii Eestis kui piiri taga. Just tema eestvõttel võeti kasutusele lindude raadio- ja satelliitjälgimine, mis annab linnuteadlastele hindamatuid teadmisi ning kõigile võimaluse vaadata, kus talvepuhkusele lennanud kured või kotkad parasjagu on,“ ütles keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus.

Tunnustatud ornitoloog on uurinud hanesid, laglesid, sookurgi ja väikeste meresaarte linnukooslusi ning lindude rännet ja pesitsusökoloogiat. Aivar on korraldanud paljude kaitsealade linnustiku uurimist, samuti on ta osalenud mitmete kaitsealade loomisel. Ta on üks linnustiku riikliku seire väljatöötajatest.

Eesti looduskaitsemärki antakse välja 2011. aastast. Märgiga tõstetakse esile neid, kellel teeneid looduse uurimisel, loodusteadmiste levitamisel, looduskaitse edendamisel, arendamisel ja tutvustamisel nii üleriigilisel kui ka rahvusvahelisel tasandil.



Allikas: Keskkonnaministeerium; http://envir.ee/1206881