Uudised

Maaülikooli teadlased aitasid kaasa BBC TWO saate võtete tegemisele Eestis

Oktoobri keskel viibis Eestis BBC TWO saatesarja „Autumnwatch“ võttegrupp, kes filmis Eestis peatuvaid väikeluiki. 

„Hetkel pannakse BBC TWO-s kokku saadet, mis räägib väikeluige aastaringsest elukäigust, tema pesitsemisest, rändest ja talvitumisest,“ rääkis Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi zooloogiaosakonna peaspetsialist Leho Luigujõe. Kuna rännakul tundraaladelt talvituspaikadeni Hollandis ja Suurbritannias peatub enamus väikeluiki Eestis, siis oktoobri keskel toimusid maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi abiga filmivõtted mitmel pool Eestis – selleks saabus siia kolmeliikmeline võttegrupp – Martin Hughes-Games (saatejuht), Scott Tibbles (operaator) ning Vicky Webb (saate produtsent). Luigeuurijate poolt olid esindatud Julia Newth (Wildfowl and Wetlands Trust) ja Leho Luigujõe Eesti Maaülikooli poolt. 

Võtetega alustati Varnjas, kus peatus 250 väikeluike. „Kuna Piirissaare taga Venemaa piiril peatub hetkel Inglismaal rõngastatud ja satelliitsaatjaga varustatud väikeluik nimega Andres, siis võeti Keskkonnaameti abil ette ka paadiretk Piirissaarele,“ ütles Luigujõe, kelle sõnul polnud madala veeseisu tõttu kahjuks võimalik luikedele kuigi ligidale pääseda, ent ilusatest üldplaanidest puudu ei tulnud. Peipsi rannikult suundus võttegrupp Matsalu Rahvusparki, mis on üks kuulsamaid ja paremaid rändepeatuskohti väikeluige kogu rändetee ulatuses. Võtted lõppesid Liu rannas Pärnumaal. 

Saatesari „Autumnwatch“ on populaarne loodushariduslik saade BBC TWO telekanalis, mida vaadatakse huviga paljudes Suurbritannia kodudes.